Kóka: szükség van egy "országtermékre"

Vágólapra másolva!
Magyarország érdeke a megfelelő külpolitikai és gazdasági érdekérvényesítés mellett az energiabiztonság, a rugalmas piacszerű megoldások kialakítása és egy csomagban kínált "termék" létrehozása - mondta Kóka János gazdasági miniszter a külpiaci értekezleten hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A gazdasági miniszter szerint jelentős külgazdasági sikereket lehet elérni, ha kifejlesztenének egy olyan "országterméket", amelyben együtt kínálja Magyarország a jó és képzett munkaerőt, a közlekedési, informatikai infrastruktúrát, a többnyelvű környezetet. Ilyen lehet például a szolgáltatási központok területe.

Kóka János méltatta a jelenlévő külgazdasági szakemberek tavalyi munkáját a beáramlott működő mennyisége alapján. Vannak olyan országok azonban, amelyekben minimális eredménnyel teljesítenek a külgazdasági diplomaták. "Ezt nem tudjuk tolerálni" - jegyezte meg a miniszter.

Tavaly mintegy 5,3 milliárd euró külföldi működőtőke áramlott be az országba, az idén az első negyedévben 2 milliárd euró. A miniszter szerint mindenkinek magáévá kell tennie az eredményszemléletet. Szeretné, hogy relációnként közösen tűzzék ki az elérendő célokat, és ha kell, vezessenek be ösztönzőket.

A makrogazdasági környezetről szólva a miniszter úgy fogalmazott, hogy az unióból érkező források és a működőtőke-beáramlás stabilizálhatja a gazdasági növekedést. Véleménye szerint az Új egyensúly program kedvező fogadtatásra talált az elemzők körében. Az ezzel kapcsolatos politikai üzenetet véleménye szerint a nemzetközi piacokon is tudatosítani kell, mert az ottani reakciók "gazdasági növekedésre válthatók". A politika szerinte akkor követné el a legnagyobb hibát, ha elbizonytalanodna.

Egy néhány héttel korábbi, az Ernst and Young által végzett felmérésre hivatkozva elmondta, hogy Magyarország a külföldi működőtőke tekintetében a valóságban jobb helyen áll, mint amilyen kép kialakult róla. Kóka János úgy gondolta, hogy szemléletváltásra lenne szükség és tudatosabban kellene kezelni az elért sikereket, "el kellene végre hinni azokat".

A hiányosságokról szólva a miniszter utalt a Világbank legutóbbi felmérésére, amely szerint Magyarország az 52. helyen áll azon a listán, amelyen azt vették számba, mennyire könnyű céget alapítani, illetve hogyan zajlik egy hatósági eljárás az adott országban. A miniszter megjegyezte, a legfontosabb célkitűzése, hogy sikerüljön lebontani azokat az akadályokat, amelyek a gazdasági élet működését korlátozzák.

A tárca átalakításáról a miniszter elmondta, hogy a tavalyi racionalizálás után a következő egy-másfél évben további intézkedéseket hajtanak végre, amelyek eredményeként 20 százalékkal javul a hatékonyság.