Szlovéniában januártól euróval fizethetünk

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden eldöntötték, hogy Szlovéniát a jelenlegi középárfolyamon, 239,640 tolárral veszik fel január elsejétől az eurózónába.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden eldöntötték, hogy Szlovéniát milyen árfolyam mellett veszik be az év végével az euróövezetbe. Az unióhoz 2004-ben csatlakozott országnak alig több mint öt hónap áll a rendelkezésére az euróérmék és bankjegyek nyomására, hogy azok január elsejével felválthassák a tolárt.

Az ország euróövezeti tagságáról már az állam- és kormányfők júniusi csúcsértekezletükön döntöttek. Az euró értékét a jelenlegi középárfolyamon, 239,640 tolárban rögzítették.

Szlovénia a 2004-ben unióhoz csatlakozott 10 új tagország közül elsőként kerülhet be az eurózónába. Litvánia is január elsejével akarta bevezetni az eurót, azonban az infláció kedvezőtlen alakulása miatt az unió további várakozásra kárhoztatta. A litván infláció várhatóan 3,5 százalékos lesz az év végére, jóval magasabb, mint az irányadó 2 százalékos árdrágulási ütem.