Az EU gazdasága 2,2 százalékkal bővült

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagországaiban a hazai össztermék átlagosan 0,7 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi, 0,4 százalékos ütemről gyorsulva, és 2,2 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán harmadik becslésként.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 2,2 százalékkal haladta meg az EU GDP-je a tavalyi első negyedévit. A tavalyi utolsó negyedévben 1,9 százalékos volt az EU-átlag az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az első negyedévről szóló új becslések megegyeznek a korábbiakkal.

Magyarországról az EU-statisztikai hivatala 4,3 százalékos GDP-növekedést tart nyilván az első negyedévről a tavalyi utolsó negyedévi 4,2 százalék után, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Az EU statisztikai hivatala szerint az első negyedévben - rendre az egy évvel azelőttihez képest - Lettországban volt a leggyorsabb a GDP-növekedés: 13,1 százalékos a tavalyi utolsó negyedévi 10,6 százalék után, és a leglassúbb Portugáliában: 1,0 százalék a tavalyi utolsó negyedévi 0,8 százalék után.

A három legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németországban a növekedés - szintén az egy évvel azelőtti szinthez viszonyítva - az első negyedévben 1,4 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 1,7 százalékról, Franciaországban 1,5 százalékra gyorsult a tavalyi negyedik negyedévi 1,1 százalékról, Olaszországban is 1,5 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 0,5 százalékról. Nagy-Britanniáról az EU-statisztikai hivatala 2,3 százalékos növekedést tart nyilván, a tavalyi utolsó negyedévi 1,8 százalékot követően.