Tiltakoznak a mozdonyvezetők

Vágólapra másolva!
A Mozdonyvezetők Szakszervezete (Mosz) saját tagjai védelmében maradéktalanul megköveteli a MÁV Zrt.-vel kötött, a mozdonyvezetők foglalkoztatásáról szóló megállapodás betartását, és sztrájkba lép, ha kísérletet tesznek mozdonyvezetők elbocsátására - tartalmazza a Mosz nyilatkozata.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a munkavállalói érdekképviselet felháborítónak tartja és tiltakozik a kormány reálkeresetek csökkenését előidéző megszorító intézkedései ellen, mivel a járulékterhek növelésével csökken a mozdonyvezetők nettó keresete, az áremelések és az emelkedő infláció pedig rontják a megélhetésük feltételeit.

A szakszervezet szerint a kormány felrúgta az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a reálkeresetek növekedéséről kötött megállapodást, ellehetetlenítve az országos bérajánlásra épülő vállalati bérmegállapodásokat. Ezért a Mosz egyetért az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a többi konföderáció tiltakozásával, és támogatja akcióikat.

A mozdonyvezetők reálbérének védelme érdekében a Mosz további bérköveteléssel lép fel a MÁV Zrt.-vel szemben. A tájékoztató szerint a Mosz szolidáris a MÁV által kilátásba helyezett 28 vasúti mellékvonal bezárásával érintett térségek tiltakozó lakóival, önkormányzataival, és minden segítséget megad az érdekeik védelméhez.