Az ipari termelés 10 százalékkal bővült

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 2006 májusában 10 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Munkanaphatástól megtisztítva 7,4 százalék volt a növekedés. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 1,2 százalékkal emelkedett.

Az idei év első öt hónapjában az ipari export 14,9 százalékkal, májusban 16,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakának mértékénél.

Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép- és műszergyártás exportvolumene 11 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó ága, a feldolgozóipari kivitelből több mint egynegyeddel részesülő járműgyártás 35,5 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az idei év májusában a feldolgozóipar termelése 10,7 százalékkal, a bányászaté 45,1 százalékkal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2,7 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

Ugyanebben az időszakban a járműgyártás termelése 34,4 százalékkal nőtt, 19,9 százalékkal volt magasabb a gép, berendezés gyártás. A fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása 16,9 százalékkal emelkedett. A villamos gép, műszer gyártása 5,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az élelmiszer, ital -és dohánygyártásban 1,4 százalékos volumennövekedést regisztráltak.

A feldolgozóiparban 2006 májusában csak két alágban regisztráltak visszaesést. A textília, textiláru gyártása 4,1 százalékkal, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 11 százalékkal csökkent.