Financial Times: Válságban Magyarország

Vágólapra másolva!
Magyarország a legesélyesebb arra, hogy "Európa beteg embere" legyen - áll a Financial Times hétfői elemzésében. A napilap szerint nem valószínű, hogy a három év óta először végrehajtott jegybanki kamatemelés vagy a duzzadó költségvetési hiány csökkentésére bejelentett kormánycsomag megoldást hoz.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság törésvonalai tágulnak. Jelentős tőkebeáramlások táplálják a hitel- és a fogyasztásnövekedést, amely ugyanakkor a folyómérleg-hiányt növeli. Az évente csaknem 150 százalékkal növekvő új lakáshitel-folyósítások közel felét nem hazai fizetőeszközben veszik fel.

A Lombard Street Research gazdaságkutató pedig megállapította, hogy a magyar háztartási és vállalati adósság fele külföldiek kezén van, akik furcsamód továbbra is készek kölcsönözni - áll a Financial Timesban. A lap szerint mivel a működőtőke-beáramlás csak a folyómérleg-hiány felét fedezi, Magyarország erősen sebezhető a befektetői hangulat rövid távú változásaitól.

Eközben a kormány kísérlete az idén már a GDP 10 százaléka fölé jósolt költségvetési hiány kezelésére csekély, és túl későn jött. A költségvetési konszolidációs csomag a bevételnövelésre összpontosít, ami lassítani fogja a növekedést. Az intézkedések közül soknak 2008 előtt kevés hatása lesz, és az ellenzék támogatását igényelheti, ami valószínűtlen.

A csomag emellett a lap szerint nem foglalkozik a hiány fő forrásával, a kiadásokkal, főleg a hatékonyságot nélkülöző és túlságosan nagyvonalú társadalombiztosítási rendszerrel.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt - londoni elemzőknek és befektetőknek az egyensúlyi csomagról tartott múlt havi ismertetőjén - gyakorlatilag cáfolta, mondván, a csomag az idén fele-fele, jövőre 40-60 százalékos arányban tartalmaz kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket. Az előadás után kérdezett londoni elemzők ezt "új információnak" nevezték.

A Standard & Poor's hitelminősítő térségi igazgatója ugyanakkor a hónap elején tartott európai szuverén minősítési szemináriumán azt mondta, hogy a cég az általa látott tervek alapján változatlanul túlsúlyosnak tartja a bevételi oldalt a csomagban.

A Standard & Poor's az egyensúlyi csomag bevezetése után minősítette vissza - változatlan negatív kilátással - a hosszú futamú magyar devizaadósi osztályzatot a már csak közepes befektetői "BBB plusz"-ra az addigi "A mínusz"-ról, azzal az indokkal, hogy a magyar közfinanszírozás helyzete nagyobb mértékben romlott az év eleje óta, mint a kiigazítás mérete, vagyis az egyensúlyi intézkedések hatása nettó negatív.

A Financial Times szerint a piacok reagáltak a romló környezetre. A magyar adósság felára az amerikai kincstárjegy felett 0,9 százalékpontra emelkedett, vagyis megkétszereződött, a forint pedig 10 százalékkal gyengült az euróhoz képest az év eleje óta.

Bőségesen van még lehetőség további romlásra is. A lap szerint Magyarország nem csupán aggasztó, de válságos állapotban van.