Gyurcsány később gondolkodik az euróról

Vágólapra másolva!
A kormányzati ciklus felére szeretne egyensúlyi helyzetet teremteni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki ezután gondolkozik majd el, hogy mi lesz az euró bevezetésével. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke továbbra is azt hangsúlyozza, hogy el kell felejteni az euró 2010-es bevezetését. A jegybankelnök a kormányfővel folytatott megbeszélése után ismét bírálta a kormány gazdasági egyensúly-programját.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a készülő konvergenciaprogramról tájékoztatta kedden a Magyar Nemezeti Bank elnökét és a monetáris tanácsot. A megbeszélést követően a miniszterelnök újságíróknak elmondta: azt szeretné elérni, hogy a konvergenciaprogrammal kapcsolatban mindkét fél olyan állaápontot alakítana ki, amely nagyon közel áll egymáshoz. Gyurcsány elmondta: augusztus 31-ig szeretnék elkészíteni a konvergenciaprogram egy közel végleges változatát, amelyet részben nyilvánosságra is hoznának.

Járai Zsigmond amellett, hogy megköszönte a kiigazításokkal kapcsolatos új információkat továbbra kritizálta a megszorító csomagot. Járai szerint a legfőbb probléma, hogy a kormány nem a költségek lefaragására törekszik, hanem a bevételek növelésére. A jegybankelnök kijelentette: el kellene felejteni a 2010-es euróbevezetést, és inkább a konvergencia-kritériumok elérésére kell törekedni.

Gyurcsány Ferenc erre válaszul közölte: a kormány határozott szándéka az, hogy a mostani kormányzati ciklus félidejére megteremti a gazdasági egyensúlyt, amely előfeltétele az euró egy későbbi időpontban történő bevezetésének.

Gyurcsány a kiigazító csomagot ért bírálatra reagálva elmondta: z államháztartás rendbe tételében kétféle álláspont ütközik. Az egyik szerint komoly szociális és nyugdíjkiadásokat kellene lefaragni, erre azonban ő nem hajlandó. A miniszterelnök szerint az ilyen jellegű megszorítások csak a tőketulajdonosok érdekét szolgálnák.

Abban mind a miniszterelnök, mind a jegybankelnök megegyezett, hogy szükség van érdemi konzultációra a gazdaságpolitika irányítói között. Járai Zsigmond elmondta: konzultálni fog a konvergenciatanáccsal, igaz az MNB továbbra sem vesz részt a testület munkájában.