A települések miatt szállhat el a hiánycél

Vágólapra másolva!
Idén meghaladhatja a 150 milliárd forintot, ezzel rekordot dönthet az önkormányzatok összesített hiánya - írja a NAPI Gazdaság. Eredetileg csak valamivel több mint 30 milliárdot tervezett a Pénzügyminisztérium (PM). A tárca indoklása szerint a választási években a szokásosnál lényegesen nagyobb deficittel zárnak a települések.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium szerint a választási években nagyobb deficittel zártak a települések, ez az oka a rekord összesített hiánynak. A mostani ciklus utolsó előtti évében, nem várt mértékben ugrott meg az összesített hiány. Az eredetileg kalkulált 31,8 milliárd forint helyett több, mint 97 milliárdot hoztak össze a települések. Az okok közt szerepelhet, hogy hamarabb fogtak fejlesztésekbe a helyhatóságok. Egy másik ok az lehet, hogy a 2006-ban már jelentős, uniós finanszírozású fejlesztések utófinanszírozása miatt átmenetileg többletköltés jelenik meg az adatokban - értesült a NAPI Gazdaság.

Az önkormányzatok eladósodásának ugyan van törvényi korlátja - a saját folyó bevételek 70 százaléka -, de egyre gyakoribb, hogy a helyhatóságok saját cégeikbe szervezik ki az adósságot. Miközben a fejlesztési pénzek tekintetében nem célszerű a korlátozás fenntartása, a bővülő működési hitelállomány hosszabb távon a település fizetésképtelenségéhez vezethet. Mivel azonban az önkormányzati törvény szerint a működési és fejlesztési pénzek külön szabályozására az önálló és egységes önkormányzati pénzgazdálkodás miatt nincs lehetőség, ezért nehéz a központból kontrollálni az optimális önkormányzati hiányteremtés és eladósodás mértékét.