A kiskereskedelem 5,5 százalékkal nőtt

Vágólapra másolva!
A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom, az első öt hónapban 5,5 százalékkal, ezen belül májusban 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított, előzetes adatok alapján. Az előző hónaphoz viszonyítva, ugyanilyen számítás alapján májusban 0,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben, 2006 első öt hónapjában 2157 milliárd forint, ezen belül májusban 484 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az egy évvel korábbihoz képest májusban naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal bővült az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma. Ezen belül a vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma valamivel gyorsabban (4,7 százalékkal) növekedett, mint az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzletek eladásai (4,5 százalék).

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene májusban 4,6 százalékkal bővült. Ezen belül a legdinamikusabban - a csekély részarányú használtcikk kereskedelmen túl - az illatszer- (25,3 százalék), könyv-, újság-, papíráru- (19,4 százalék), és a gyógyszer-, gyógyászati-termék- (15,5 százalék) kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Átlagon felül növekedett még az iparcikkjellegű vegyes (10,6 százalékkal), valamint a textil-, ruházati és lábbeli üzletek (8,8 százalék) forgalma. Viszonylag szerényebb mértékű növekedést (1,4 százalékos) mértek a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- kiskereskedelmi üzletekben. Az egyéb iparcikk üzletek forgalma kis mértékben (1,1 százalékkal) csökkent.

Az egy hónappal korábbihoz képest májusban az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 0,5 százalékkal emelkedett.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész- kiskereskedelem hazai eladási volumene májusban 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma 9,9 százalékkal nőtt. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított kiskereskedelem összességében (kiigazítás nélkül) 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2006 májusban az Európai Unió 25 tagállamában átlagosan 2,2 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva, a 25 tagországban 0,1 százalékos, az eurózóna országaiban pedig 0,6 százalékos csökkenés következett be a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiskereskedelmi forgalomban.