Folytatódik az ipari konjunktúra

Vágólapra másolva!
Májusban az iparban folytatódott a konjunktúra az áprilisi megtorpanás után, az első öthavi átlagos növekedés 10 százalékos - közölte a KSH szerdán.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés volumene áprilishoz hasonlóan elmaradt a tavalyi magas bázistól, és így az első öt hónapban összességében stagnálás mutatkozott 2005 január-májusához képest. A külkereskedelmi forgalom volumene áprilisban mindkét irányban lefékeződött, de a májusi folyó áras adatok élénkülésről tanúskodnak. Az első négy hónapban átlagosan 15,5 százalékkal nőtt a kivitel és 11 százalékkal a behozatal volumene.

Az inaktívak számának csökkenése nagyobb mértékben növelte a foglalkoztatottak létszámát, mint a munkanélküliekét, ezért a munkanélküliségi ráta a téli hónapokhoz képest csökkent, 7,3 százalékot tett ki. A reálbérek január-májusban 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak emelkedése júniusban megegyezett a májusival (2,8 százalék). A hó végi árfolyamokat tekintve júniusban a forint egy hónap alatt 7,3 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

Májusban az ipari termelés volumene 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintjét. A növekedési ütem tehát az áprilisi megtorpanás után ismét megközelítette az első negyedévet jellemző, 13 százalékos értékét. Az április-májusi ütemingadozás elsősorban a munkanapok számának különbözőségéből ered, ugyanis a munkanaphatástól megtisztított indexek egyenletes, 7 százalék körüli növekedést mutatnak.

Január-májusban 10,3 százalékkal nőtt a termelés volumene, aminek hátterében a belföldi eladások 5,5 százalékos és az export 15 százalékos emelkedése állt. Az év első öt hónapjában az ágazatok közül továbbra is a feldolgozóipar kibocsátásának több mint felét adó, túlnyomórészt exportra termelő három gépipari ágazat 18,5 százalékos növekedése jelenti a termelésbővülés motorját, közülük is a járműgyártás teljesítménye nőtt a legnagyobb mértékben, 30 százalékkal.

A vegyi anyag, a gumi- és műanyaggyártó ágazatokban átlag körüli növekedés mutatkozik, ami a tavalyinál magasabb ütemű. A kőolajfeldolgozásban a külpiaci kereslet visszaesése miatt csökkent a kibocsátás. Az évek óta csökkenő termelést mutató élelmiszeripar az első negyedévi emelkedés és az áprilisi csökkenés után májusban kismértékben ismét növelni tudta termelését, az év öt hónapjának átlagában lényegében stagnáló teljesítményt eredményezve. Az előző évek tendenciájával ellentétben idén az ágazat belföldi értékesítése emelkedett, a kisebb súlyú exporteladás pedig csökkent (bár májusban a hazai értékesítés sem érte el az egy évvel azelőttit).

A könnyűipari ágazatok összességében szerény növekedést mutatnak, csakúgy, mint a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás. A kohászat termelése májusban tovább élénkült, az öthavi növekedés 5 százalék volt.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az egy főre jutó ipari termelés az év első öt hónapjában - 2,3 százalékos létszámcsökkenés mellett - 13 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.