Nem jól véd az áfacsalástól a számlabélyeg

Vágólapra másolva!
A számlabélyeg nem nyújt hatékony védelmet az áfacsalások és más számlázással kapcsolatos visszaélések ellen - vélik a NetLock Kft. szakértői. Szerintük kizárólag az elektronikus számlázás alkalmazása jelenthet előrelépést.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint évente több tízmilliárd eurós bevételkiesést okoznak a szervezett áfacsalások az Európai Unióban, amire magyar szakértők a "számlabélyeg" bevezetésében látják a megoldást.

A "számlabélyeg" az eddig kiszivárogtatott információk alapján egy tízkarakteres, betű-szám kombinációval ellátott öntapadós, hologramos, szigorú számadású bélyeg lenne, amelyet az APEH-től rendelhetnének meg a számlaadók. Segítségével - az ötlet gazdái szerint - kétséget kizáróan azonosítani lehetne a kibocsátót, mivel minden kiállított számlára fel kellene ragasztani.

Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója viszont úgy gondolja, hogy a bevezetni kívánt ötlet nem felel meg a kitűzött céloknak. Alapvető problémája az, hogy a "számlabélyeg" alkalmazásával csak a számla hordozóját, azaz a papírt védenénk, nem pedig annak lényegét, vagyis a tartalmát.

Az ügyvezető igazgató szerint, ha az ötlet megvalósulna, nemcsak a számlázással kapcsolatos adminisztrációt és annak költségeit növelné, hanem újabb bürokratikus akadályt jelentene az elektronikus ügyintézés alkalmazásában.

A NetLock az elektronikus számlázás használatát pártolja, amelynél az elektronikus aláírás és időbélyegző alkalmazása szavatolja a számlabizonylatok hitelességét, kibocsátásuk időpontját és kibocsátójuk azonosíthatóságát, valamint a számla eredeti tartalmának megőrzését.

Az elektronikus bevallás informatikai környezete a nagy forgalmat bonyolító szervezeteknél már régen rendelkezésre áll, hiszen áfabevallásaikat jelenleg is elektronikusan teszik meg. Az adóbevallások számon kérhetőségét egyedül biztosítani képes hiteles elektronikus aláírás és időbélyegzés alkalmazása sem jelent újdonságot a gazdálkodóknak, hiszen a magánnyugdíjpénztárakhoz így nyújtják be bevallásukat - hívja fel a figyelmet a cég sajtóközleménye.

A fiktív kifizetések ellen a NetLock szerint rendkívül egyszerű a védekezés: a be- és kifizetések párosítása, ami elektronikus úton egyszerűen megvalósítható. Miután a nagy forgalmú szervezetek áfabevallásaikat jelenleg is elektronikusan teszik meg, az adóbevallások számon kérhetőségének megkövetelésén, valamint a befizetési tételek követésén keresztül a sok tízmilliárd forint kárt okozó probléma megoldása a cég szerint kizárólag törvényi szabályozás kérdése.