Javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság felmérése szerint a fogyasztók továbbra is inkább pesszimisták, míg a gazdasági élet szereplői valamelyest derűlátóbbak lettek az elmúlt hónapban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság legújabb felmérése szerint kissé javult az általános gazdasági hangulat az euróövezetben: a bizottság mérőszáma júliusra 107,7 pontra emelkedett a júniusi 107,1 pontról. Az elemzők átlagosan csak 107 pontot vártak. A mutató eddigi rekordja 2000. májusban volt, 115,9 ponton, azóta a mostani, a júliusi a legmagasabb.

A részmutatók vegyesen alakultak. Az általános üzleti hangulatmutató 1,37 pontra romlott a júniusi 1,43 pontról. A szolgáltató cégek körében a mutató 19 ponton maradt. Az iparvállalatok körében a hangulatjelző 4 pontra emelkedett a júniusi 3 pontról.

A fogyasztói bizalmi hangulatmutató is változatlan maradt, mínusz 9 ponton, továbbra is a relatív többség pesszimizmusát jelezve.

A kiskereskedelmi hangulatmutató mínusz 1 pontra esett a júniusi 2 pontról. A építőipari mutató 1 pontra javult a júniusi mínusz 2 pontról. Az ipari részmutató 3 pont a júniusi 2 pont után. A szolgáltatási részmutató változatlan maradt, 18 ponton.

A fogyasztói hangulatjelző sem változott, mínusz 8 ponton maradt. A kiskereskedelmi részmutató 1 pontra esett a júniusi 3 pontról. Az építőipari részmutató, az euróövezeti átlaghoz hasonlóan, 1 pontra javult a júniusi mínusz 2 pontról.

Az egész EU-ban az általános gazdasági hangulat mutatója 109,3 pontra, szintén több mint ötéves csúcsra emelkedett júliusban, a júniusi 108,7 pontról. Az eredmények megerősítették a piaci várakozást, mely szerint a makacsul gyors infláció miatt az EKB már csütörtökön folytatja a kametemelést.