Megint csúcsborok születhetnek

Vágólapra másolva!
Az idei szőlő mennyisége körülbelül ugyanannyi lehet, mint tavaly, ám a kedvező időjárás következtében az idén kiemelkedő évjáratú borokat készíthetnek a hazai borászok - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Akár kiemelkedően jó minőségű szőlőtermés is lehet az idén Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély Rt. főborásza szerint. A mostani meleg kissé késleltetheti az érést, a minőséggel azonban előreláthatóan nem lesznek gondok - véli a főborász.

Hasonlóképpen vélekedik Kovács Tibor borász, a szekszárdi Szent Gaál Pincészet tulajdonosa is, aki hangsúlyozza, hogy a sok napsütés jót tesz a szőlőnek, a bornak. Ilyenkor ritkábban kell permetezni, mint általában. Kiemelkedő évjáratok szárazság, sok napsütés után szoktak készülni, különösen Magyarországon. Ilyenkor előrejöhet a szüret időpontja is, bár e tekintetben bizonytalansági tényező még az augusztusi időjárás, hiszen ha sok eső esik, az módosíthatja az érési folyamatot.

Szeremley Huba badacsonytomaji szőlősgazda úgy fogalmaz: az öreg Isten már megtette a kötelességét eddig, megtett mindent azért, hogy minél jobb idő legyen. A jó minőség érdekében már csak a gazdáknak van tehát dolguk, de mostanában viharfelhők gyülekeznek a fejük fölött. A szőlők 20 százalékát például ki kell vágniuk az EU borreformja kapcsán. Ez 16 ezer hektárt jelent, pedig 1990 és 2004 között 12 ezer hektárt sikerült felújítani, illetve telepíteni. Tavaly 5 ezer hektárt már kivágtak, szintén uniós támogatások kapcsán.

Még ennél is nagyobb gondot okozhat azonban a forint esetleges újabb gyengülése, a szőlészek-borászok ugyanis minden munkájukhoz szükséges anyagot importálnak. További probléma a kézi munkaerő költségének drasztikus növekedése. Ezeket együtt a magyar szőlészek, borászok már nem bírják el, de nem bírja el a világpiac sem - véli a szőlősgazda, aki szerint a nem a földhöz köthető tételek sokkal inkább befolyásolják az ágazatot, mint a szőlő vagy a bor idei minősége.

A csúcstermelők a minőséggel tehát elégedettek, és az lehet a többi szőlész is. Mivel téli-tavaszi fagyok az idén sehol sem voltak, a szőlő termésmennyiség-megoszlása nagyjából azonos a borvidékek között. Jelentősebb eltérésre sehol sem kell számítani, árnyalatnyiakat a szőlő virágzásakor a növény által átélt időjárás okozott. A szőlők minősége jónak értékelhető, az említett virágzáskor bekövetkezett gondok csak egyes fajták esetében jelentkeztek. A világfajták, például a chardonnay pedig most kifejezetten szépek.

Az utóbbi időszakban valamelyest "behozta" a növény a hűvös, csapadékos, fényszegény tavasz miatti lemaradását is. Gondokat esetleg a növény-egészségügyi problémák okozhatnak még a szőlőkben: a közelmúltbeli hatalmas záporokkal, jelentős páratartalommal és magas hőmérséklettel járó időszak ugyanis kedvezett a kártevőknek. Ilyen helyzetben különösen fontos a növényvédelem szerepe: ha valaki nem megfelelő növényvédelmi technológiát alkalmaz, akkor sokat kockáztat. A szőlőre különben van kereslet, jelentős készletek nincsenek, különösen bizonyos kurrens fajtákra alakulhat ki majd érdemi keresleti piac.

A mennyiség is jónak mondható. Idén a tavalyi becslésnél mintegy 100 ezer tonnával több, a 2004-ben várthoz képest viszont 150 ezer tonnával kevesebb, körülbelül 500-550 ezer tonna szőlőtermés prognosztizálható a legfrissebb termésbecslések szerint.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a borvidékekről egymás után érkeznek hírek, amelyek az előzetes termésbecslésben szereplő mennyiségekhez viszonyítva további csökkenést jeleznek. Ennek két oka van. Az egyik a heves viharok és a jégkár, a másik pedig a növény-egészségügyi problémák felerősödése.

A HNT-nél a fentiekre figyelemmel úgy vélik, hogy a becsült 550 ezer tonnás felső határnál vélhetően kevesebb lesz a termés. A HNT adatai szerint mindenesetre tavaly 2,9 millió hektoliter bor készült a végül leszüretelt 448 ezer tonna szőlőből, szemben a 2004-es 5,2, illetve a 2003-as 3,88 millió hektoliterrel. Borból idén is körülbelül 3,8 millió hektoliter várható.

Tavaly különben jelentősen túlbecsülték a szőlőtermést, ugyanis sokkal lazább, így kisebb súlyú fürtök voltak a tőkéken. A múlt évi prognosztizált és végleges szőlőtermés közötti eltérést az is okozhatja, hogy a HNT-nél a rendelkezésükre álló adatok alapján, 82 ezer hektár szőlőültetvénnyel számolnak, szemben a KSH által nyilvántartott 93 ezer hektárral.