Áremelés nyomán visszaszorulhat a gázfűtés

Vágólapra másolva!
A gáz lakossági fogyasztói árának augusztus elsejei emelése rövid távon nem hat a felhasználásra, két-három éves távlatban viszont lassíthatja a gázfűtés terjedését, illetve növelheti az energiatakarékos megoldások elterjedését.
Vágólapra másolva!

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: eddig éves szinten 1-1,5 százalékkal nőtt a lakossági gázfelhasználás, amelyet a mostani emelés várhatóan mérsékelni fog. Valószínűleg csökkenni fog a további gázbekötések száma is, és - különösen vidéken - alternatív fűtési megoldásokat is keresnek majd a háztartások.

Hosszabb távon nagy valószínűséggel megnő az éjszakai áramfogyasztás is akkor, ha ezzel az energiával olcsóbb lesz meleg vizet előállítani, mint földgázzal.

A kutató elmondta azt is, hogy a leghidegebb januári-februári hónapokban a háztartások várhatóan 1-2 fokkal csökkentik a szobahőmérsékletet is. Egy-egy zordabb télen akár 500 ezer-1 millió köbméterrel is megnő a lakossági gázfelhasználás.

Magyarországon éves szinten mintegy 14 milliárd köbméter gázt használnak fel, ebből 5,5-6 milliárd köbmétert a lakosság, azaz 2,7 millió háztartás. A felhasználók több mint 50 százaléka éves szinten 1.500 köbméter alatt fogyaszt, ezek a háztartások egy évben átlagosan 695 köbméter gázt vásárolnak.

A háztartások fennmaradó része 1.500 köbméter fölött használ fel gázt, s ezek veszik igénybe az állami támogatásra fordított összeg kétharmadát. A háztartások mintegy egyharmada éves szinten 1.500 és 3.000 köbméter között fogyaszt, 14-15 százaléka pedig e mennyiség fölött használ fel földgázt. Az éves szinten 1.500-3.000 között fogyasztók átlagosan 2.145 köbméter, míg az ennél nagyobb felhasználók 4.036 köbméter földgázt vásárolnak.

Augusztus 1-től fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedett a lakossági gáz ára. A távhőszolgáltatás díja 18 százalékkal, az áram ára pedig 14,5 százalékkal nőtt.

A gázfogyasztók esetében az évi 1.500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1.500 és 3.000 köbméter közötti fogyasztói rétegnek 30 százalékkal, az efölötti csoportba tartozóknak pedig 37 százalékkal emelkedett a földgáz fogyasztói ára. Az emelés mértékében már szerepel a földgáz általános forgalmi adójának szeptember elsejétől hatályos 5 százalékpontos emelése is.

Az ipari fogyasztóknak 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig - az áfakulcs öt százalékpontos emelésével együtt - 17,6 százalékkal nőtt a földgáz fogyasztói ára augusztus elsejével.

Idén eddig 105 milliárd forintot fordítottak a gázár támogatására, míg tavaly a 45 milliárd forintos előirányzattal szemben 76 milliárd forint volt a tényleges támogatási összeg.

A magyar lakossági fogyasztók az áremelést követően a világpiaci ár valamivel több mint 60 százalékát fizetik meg.