Vágólapra másolva!
A könyvelőirodák számára kiírandó pályázatok helyett, a normatív támogatás irányába látszik elmozdulni a legkisebb egyéni vállalkozók és őstermelők elektronikus adóbevallásának megoldása - derült ki a pénzügyi tárca és a szakmai szervezetek közötti tegnapi egyeztetésén - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Konszenzus látszik kialakulni az adóbevallások támogatásáról. A korábban felmerült pályázati megoldás helyett a könyvelők havonta vagy negyedévente a teljesítés alapján utólag kapnának támogatást - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Az a vállalkozói kör, amely támogatás igénylésére "jogosíthatja fel" a könyvelőt - aki az adóhivatalnál elektronikusan a saját nevében kell, hogy aláírjon, azaz regisztráltnak kell lennie-, egyelőre nem meghatározott. Ehhez ki kell derülnie, hogy mekkora összegű lehet a támogatás és mennyit fordítana erre a költségvetés.

A Zara vezette egyesület akkor támogatja ezt a javaslatot, ha az is a támogatásra jogosultság feltétele lesz, hogy a könyvelő tagja legyen az érintett három szakmai szervezetnek, rajtuk kívül a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének vagy a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének.

A terv realitása attól is függ, hogy a jövő héten elkészülő írásos anyagokba, a tegnapi megbeszélésen felvetettek közül mi kerül be. Optimális esetben a javaslatot a jogalkotási folyamat követheti, ellenkező esetben további egyeztetések szükségesek ahhoz, hogy ősszel a parlament is rábólinthasson a megoldásra, és jövő január elsején életbe lépjen az új rendszer.