Csehország fegyverexportőrré válna

Vágólapra másolva!
Két éve csökkenő tendenciát mutat a csehországi fegyvergyártás, így az ország már többet importál, mint exportál. Az illetékes miniszter megfordítaná az arányt.
Vágólapra másolva!

Csehország jelenleg több hadiipari cikket importál, mint amennyit exportál, de az ipari és kereskedelmi miniszter ezen változtatni szeretne. Milan Urban utalt arra, hogy Csehország valamikor a világ fegyverexportőreinek élvonalába tartozott, s a nemzetközi egyezmények előírásával, ehhez szeretne visszatérni.

Tavaly a hadiipari cikkek gyártásának egyharmadát lőszerek tették ki, ezt követték a lőfegyverek. A legnagyobb vásárló a honvédelmi minisztérium volt, a hadiipari cikkek 37 százalékát vette át, s a termelés 40 százaléka ment exportra, elsősorban repülőgép-részegységek és fegyverek.

A gyártás tavaly, immár az egymást követő negyedik évben csökkent: a piac 90 százalékát kézben tartó 26 nagy vállalat 2,84 milliárd cseh korona (egy cseh korona körülbelül 9 forintot ér) értékben állított elő hadászati termékeket, 22 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A visszaesés oka, hogy Európában csökkennek a honvédelemre fordított kiadások.