Japán céget vesz a kínai Suntech

Vágólapra másolva!
A kínai napelemgyártó Suntech Power Holdings Co. Ltd. megállapodott az ágazatban tevékenykedő japán MSK Corp. megvételéről, hogy megjelenhessen a szigetország piacán; a vételár 300 millió dollár. Az üzlet a legnagyobb olyan vállalatfelvásárlások között lehet, melyben kínai cég vesz japán társaságot.
Vágólapra másolva!

A Suntech az MSK részvényeinek kétharmadát szerzi meg 107 millió dollárért - új részvények kibocsátására és a már létező papírok megvételére egyaránt sor kerül még a harmadik negyedévben. A megmaradt részt 2007 végéig kapja meg a kínai vállalat, 53 millió és 193 millió dollár közötti áron. A végösszeg attól függ, hogyan lesz képes az MSK teljesíteni bizonyos - most nem részletezett - bevételi célkitűzéseket.

"Japán a világ legnagyobb napelem-piaca, ugyanakkor egyike a külföldiek számára legnehezebben megközelíthetőeknek. Betörésünket, piaci részesedésünk növelését nagyban segítheti az MSK már kiépített értékesítési hálózata" - véli a Suntech elnök-vezérigazgatója, Cseng Rong-si.

Az MSK vevőkre szabott termékeinek éves termelése 2005-ben mintegy 200 megawatt volt. A Suntech decemberben 396 millió dolláros kibocsátással lépett a New York-i tőzsdére, árfolyama a kereskedés első öt hetében megkétszereződött, majd csökkenni kezdett. Szerdán csaknem 10 százalékkal ugrott meg, az így elért 28,39 dollár 34 százalékkal magasabb, mint a kibocsátási árfolyam volt.