Vágólapra másolva!
A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a főváros XI. és XII. kerületi önkormányzatok azon rendeleteit, amelyek a kamionosok helyi közútra behajtását július 1-jétől közútkezelői és útfenntartási hozzájárulási díj megfizetéséhez kötik.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati rendeletek számos vonatkozásban magasabb jogszabályokba ütköznek, és így sértik az Alkotmány rendelkezéseit, Karmos Gábor, az MKFE főtitkár helyettese szerint.

A tagállamok jogosultak a közutakon a forgalom szabályozása érdekében úthasználati díjat kivetni a városi közlekedésben az EU irányelve szerint, ám ezek a díjak nem járhatnak a gazdasági szereplők közötti versenyt torzító hatással - hangsúlyozta a főtitkár helyettes.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint egyetlen önkormányzat sem jogosult úthasználati díjat kivetni, még ha azt útfenntartási hozzájárulásnak is nevezik, hanem erre csak a mindenkori közlekedési miniszternek van joga - tette hozzá a fuvarosok érdekképviselője.

A két önkormányzati rendelet ráadásul a KRESZ szabályait is sérti, ugyanis ilyen szabály abban nem létezik, és azt nem módosították ebben az ügyben.

A rendeletek alkotása előtt nem történt egyztetés a fuvarozói érdekképviseletekkel, és az előzetes hatástanulmányok sem készültek el.

Az MKFE szerint elsősorban azok a vállalkozások kerülnek hátrányba, amelyek tevékenységüket az adott két kerület területén végzik, másrészt a magasabb költség miatt a 12 tonnánál súlyosabb járművekkel fuvarozó vállalkozásoknak sérül a gazdasági verseny szabadsága a kisebb járműveket használókkal szemben.