A merénylet-terv miatt esnek a BA részvényei

Vágólapra másolva!
Légitársaságok és utazási cégek részvényei estek csütörtök reggel a tőzsdén Londonban, miután a Scotland Yard előző éjszaka egy Anglia és az USA közti gépek felrobbantására készülő összeesküvést leplezett le. Az Egyesült Királyság minden repterén megerősítették a biztonságot, késések várhatók.
Vágólapra másolva!

A British Airways (BA) angol légitársaság részvényei 4,1 százalékot estek Londonban a Scotland Yard bejelentését követően. A vállalatnál a költségek megbecslésére még nem vállalkoztak.

Más légitársaságok részvényei is romlottak, többek között az Easyjet esett, 3,5 százalékkal, az Alpha Airports 3,9 százalékkal, a MyTravel utazási cég pedig 3,8 százalékkal. A Lufthansa, német légitársaság bejelentette: minden Angliába tartó járatát törölte legalább csütörtök 12 óráig (GMT), a brüsszeli reptéren szintén visszatartják a gépeket.

A tervezett bombatámadás költségei attól függnek, hogy a késleltetések milyen hosszúak lesznek, és hány járatot törölnek, vélik elemzők. Sok vállalat számára a legnagyobb probléma az, hogy bár a rövidtávú költségek néhány napra korlátozódnak, hosszútávon a repüléstől való félelem miatt, kénytelenek lesznek turista utakat, szünidős programokat lemondani.

Nem csupán a repülőgép-társaságok viselik a következményeket. Az Alpha, reptér működtető cég szóvivője kifejtette: az Egyesült Államokba tartó gépekre az utasok nem vihetnek fel üveget, ez pedig a duty free üzletek bevételeit csökkenti.