A tűzoltókat is érinti az üzemanyagár emelése

Vágólapra másolva!
Ebben az évben az üzemanyagár-emelkedés is milliókat vesz ki a tűzoltóság kasszájából. A szervezet gazdálkodását, a források előteremtését valószínűleg megkönnyítené, ha a szolgáltatásaik után a jelenleginél több bevételhez jutnának - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Tűzoltóság a budapesti önkormányzat önállóan gazdálkodó költségvetési intézménye. Idén mintegy nyolc- és félmilliárd forintból gazdálkodhat. A szervezet büdzséje alapvetően két forrásból áll: a központi költségvetési normatívából és a fővárosi önkormányzat támogatásából - a saját bevétel súlya kicsi.

Az idei költségvetéshez várhatóan, mintegy négyszázmillió forintot ad a főváros - közölte meg Brieber István tűzoltó ezredes, a Fővárosi Tűzoltóság gazdasági parancsnok-helyettese. A szervezet gazdálkodását mindenkor behatárolják az adott lehetőségek, mivel a tűzoltóságnak mindenáron biztonságosan kell működnie.

Ezt tükrözi az is, hogy a kárelhárítás ingyenes, azaz ilyen esetekben a kiszállás költségeit nem tudják forintosítani. Csupán néhány szolgáltatás esetében kérnek díjat, így például a magasból mentés esetén 40 ezer forintot számláznak óránként. A fővárosban évente 10-12 ezer esetben van szükség a tűzoltók beavatkozására.

A kiadásokat növeli, hogy átlagosan minden negyedik esetben vakriasztást kapnak. Vaklárma esetén, ha sikerül azonosítani a rosszakaratú betelefonálót, a tűzoltóság megpróbálja vele szemben érvényesíteni többletköltségeit, ritkán járnak azonban sikerrel.

A tűzoltókat is érzékenyen érinti az üzemanyagár-emelkedés. Május óta a költségek 7-9 millió forinttal nőttek - mondta Brieber. A biztonságos működés érdekében a többletkiadáshoz szükséges összeget máshonnan csoportosítják át. A fővárosi tűzoltóságnak az idén százmillió forinttal kellett lefaragnia a saját költségvetését, korlátozták a mobiltelefon-használatot, a reprezentációs költségeket, elhalasztották a laktanya-felújításokat és lemondták a külföldi utakat.