Jelentősen csökkent az államháztartás hiánya

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése és adatai alapján a második negyedévben jelentősen csökkent az államháztartás bruttó hazai termékhez viszonyított hiánya az első negyedévi adathoz képest.
Vágólapra másolva!

Az idei második negyedévben - az előző negyedévi 11,5 százalékról - 8,2 százalékra csökkent az államháztartás bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított előzetes, szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási igénye, ami az uniós eredményszemléletű ESA95 szabvány szerinti államháztartási hiány - közölte a jegybank szerdán.

A szezonálisan nem kiigazított államháztartási hiány az előzetes adat szerint a második negyedévben a negyedéves GDP 7,2 százaléka volt, szemben az első negyedévi 15,2 százalékkal.

Az MNB a számításnál saját negyedéves GDP-becslését használta. A jegybank a finanszírozási igény (deficit) számításánál nem veszi figyelembe a nyugdíjreform hatásait.

A kormányzat erre az évre az nyugdíjkiigazítás nélküli, uniós szabvány szerinti államháztartási hiányt 10,1 százalékra, nyugdíjreformmal korrigáltan 8,6 százalékra várja. Az előrejelzés figyelembe veszi a június elején bejelentett hiánycsökkentő csomag hatását, valamint az autópálya-építések költségeinek a költségvetésen belüli elszámolását, amiről a múlt hónapban döntöttek.

Az MNB előzetes adata szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti kritérium szerinti) adóssága június végén 15 537,6 milliárd forint volt, ami az utolsó négy negyedév GDP-jének mintegy 69,6 százalékát tette ki a magán-nyugdíjpénztárak államháztartáson kívüli elszámolása esetén.

Az előzetes júniusi adósság 563 milliárd forinttal haladja meg a márciusi értékeket, amikor az adósság-GDP arány 68 százalék volt az MNB júliusi tájékoztatása alapján.

Magyarország ESA95 államháztartási hiánya 2005-ben a GDP 7,5 százalékát, nyugdíjkiigazítással 6,1 százalékát tette ki. Tavaly év végén az adósságráta - a nyugdíjreform hatásával való kiigazítás után - a GDP 58,4 százalékára rúgott.