Nehéz eligazodni az energiatámogatásban

Vágólapra másolva!
A jogosultaknak nehéz eligazodniuk a gáz- és távhőtámogatással kapcsolatos információkban, és az ostor az önkormányzatokon csattan, hiszen náluk kell benyújtani a kérelmeket. Informálódni nehéz, de érdemes, mert a dotáció attól is függ, mikor nyújtják be az igénylést - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

A nyíregyházi önkormányzatnál számos konfliktushelyzetet okoztak a gáz- és távhőtámogatással kapcsolatos, egymásnak ellentmondó híradások - mondta Deme Dóra szociálisiroda-vezető. Elsősorban a nyugdíjasok nem értették, hogy a hivatalos közlések ellenére, miért nem jogosultak szociális gázártámogatásra. A helyzetet az idős embereknek különösen nehéz elmagyarázni - tette hozzá. Tovább tetézte a gondokat, hogy a jelentkezők szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) az általa kipostázott igénylőlapokon nem tüntette fel, hogy a szabályos beadáshoz az adatokat bizonyító papírokat is mellékelni kell. Így, aki ezt csupán az ügyintézőnél tudta meg, kénytelen volt többször fordulni.

Augusztus 15-én - ami jobb híján a gázártámogatás egy közbenső, "noszogató" jellegű határidejének értelmezhető - náluk is sokan jelentkeztek, de összeségében többen kértek távhőtámogatást, mert a rászorulók elsősorban panellakásban élnek. Azok a kisnyugdíjasok, akik eddig nem kaptak távhőtámogatást - tehát igénylés nélkül most sem jutnak hozzá -, a papírt az önkormányzatnál szerezhetik be. A legtöbb új, távhőtámogatásra jogosultnak a MÁK által kipostázott igénylést kell kitöltenie és - a megfelelő papírokat mellékelve - beadnia.

A főváros III. kerületében eddig mintegy hatszáz gáz- és távhőtámogatással kapcsolatos kérelmet fogadtak be - tájékoztatott Sárádi Sándorné jegyző. Augusztus 15-e környékén itt is többen jelentkeztek. Problémát okozott, hogy sokan állítólag csak augusztus elseje után kapták meg a MÁK levelét. (Az ígéretek szerint az államkincstár augusztus elsejéig bezárólag küldte ki az íveket minden olyan családnak, amely adatai szerint rászoruló lehet.) Ezeknek az embereknek a szükségképpen hiányos igénylését augusztus 15-e előtt befogadták ugyan, de azt a megfelelő papírokkal még ki kell egészíteni. Sárádi Sándorné azt sem tartja szerencsésnek, hogy a jogszabály a jegyzőt nevesíti a dokumentumok átvevőjeként. Ez ugyan szerinte sem a jogalkotó hibája, hiszen számos önkormányzati hatáskör a jegyzőé; mégis sokan személyesen őhozzá akartak fordulni, pedig erre elég az ügyfélszolgálati iroda. Náluk több volt a gáztámogatásos kérelem, noha a III. kerületben is szép számmal vannak távfűtéses lakások.

Veszprémben és számos más településen is jelentkeztek ezek a problémák - mondta Dióssy László, a megyeszékhely polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: furcsállja, miért kap minden rászoruló távhőfogyasztó egységesen 500 forinttal megemelt, 2500 forint támogatást, függetlenül attól, hogy az adott település emeli-e a távhőárat vagy sem. A választások miatt most nem sok helyhatóság fogja áthárítani az emelkedő gázárakat a távhőfogyasztókra. Szinten maradó árak mellett a többlettámogatás pazarlásra, és nem spórolásra ösztönöz. Ez a pénz jobb helyen lett volna a kisnyugdíjasoknál, akiket most kínos helyzetekben kell kiábrándítaniuk. A polgármester úgy véli, a támogatások ügyében az állami szereplők nem voltak a helyzet magaslatán.

A MÁK augusztus elsejéig 344 ezer igénylőlapot postázott normál levélben a rászoruló nagycsaládosoknak, fogyatékos gyermeket nevelőknek, nevelőszülőknek és hivatásos nevelőszülőknek - tájékoztatta a Népszabadságot Dani Csaba, a MÁK családtámogatási osztályvezetője. Ezekben felsorolták a mellékelendő dokumentumokat is. Az újonnan távhőtámogatásra jogosult kisnyugdíjasokon kívül azonban azoknak az érintetteknek sem küldtek ki levelet, akik kifizetőhelytől, azaz a munkahelyükről kapják a családi pótlékot - nekik az önkormányzatnál kell papírt kérniük. Noha személyesen hozzájuk csak néhány panasz érkezett, elképzelhetőnek tartja, hogy egy-egy levél valamiért nem jut el az érintetthez. Aki a MÁK-tól vár papírt, de nem kapott, forduljon a kincstár területi igazgatóságához; Budapesten ezek elérhetőségéről a 06-1-327-3481-es számon adnak felvilágosítást.