A kiskereskedelem 4,4 százalékkal nőtt

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom az idén, az első félévben 5,3 százalékkal, ezen belül mind a második negyedévben, mind júniusban 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az egy hónappal korábbihoz képest júniusban 0,4 százalékos növekedést mutatott a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex. Idén az első negyedévben a forgalom naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal nőtt a bázishoz képest.

Tavaly az első negyedévben 3,5 százalékkal, a második negyedévben 6,4 százalékkal bővült a kiskereskedelem a naptárhatástól tisztított számok alapján.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2006 első félévében összesen 2657 milliárd forint, ezen belül júniusban 502 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az első hat hónapban 6,3 százalékkal, júniusban 3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

Ezen belül júniusban a vegyes termékkörű üzletek, tehát a hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok forgalma gyorsabban, 3,1 százalékkal növekedett, mint az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai, amelyek 1,6 százalékkal bővültek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene az év első felében 4,3 százalékkal, júniusban 5,4 százalékkal növekedett. Júniusban a legdinamikusabban, 13,7 százalékkal - a csekély részarányú használtcikk-kereskedelmen túl - az illatszer-, a gyógyszer- és gyógyászatitermék-kiskereskedelem forgalma emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Dinamikusan, 7,6 százalékkal nőtt a textil-, ruházati és lábbeliüzletek forgalma. Az átlagostól elmaradóan, 4,2 százalékkal bővült az iparcikkjellegű vegyes, és 2 százalékkal a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma.

Júniusban megtört a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem forgalmának növekedése. Az első félévi eladások átlagosan ugyan még 6,2 százalékkal meghaladták az előző évit, de júniusban már 1,8 százalékos csökkenést mértek az egy évvel korábbihoz képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma az első félévben 10,8 százalékkal, júniusban 9,3 százalékkal nőtt.

A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított kiskereskedelem értékesítési volumene összességében - kiigazítás nélkül - az első hat hónapban 6 százalékkal, júniusban 3,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2006 júniusban az Európai Unió 25 tagállamában átlagosan 2,7 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva.