Várják a cégek a köztisztviselőket

Vágólapra másolva!
Egyre több cég állapodik meg a Foglalkoztatási hivatallal, hogy átveszi a közigazgatás átalakítása miatt állás nélkül maradó közalkalmazottakat. Az állás nélkül maradókat fizikai és diplomás munkakörökbe egyaránt várják. A Szociális és Családügyi Minisztérium segítő szolgálatánál eddig mindössze százan jelentkeztek új munkahelyet keresve, a legtöbben elsősorban nyugdíjazással és munkajogi kérdésekkel kapcsolatban érdeklődtek.
Vágólapra másolva!

Egyre több cég köt megállapodást a leépítésekkel utcára kerülő közalkalmazottak átvételére a Foglalkoztatási Hivatallal. Eddig a Spar Kft, a Magyar Suzuki RT, az Aviva Életbiztosítási Zrt, kötött együttműködési megállapodást, ugyanakkor a BKV is több tucat munkahelyet kínál az állásukat vesztő köztisztviselőknek. A Budapest Bankcsoport 6-700 új munkatársat keres.

A közigazgatás átalakításának első lépéseként 2000 embert bocsátanak el, vannak köztük fizikai dolgozók, de többdiplomás szakemberek is. Az állás nélkül maradóknak a Szociális és Családügyi Minisztérium Szolgáltató Centrumában segítik új munkalehetőséget találni. Eddig közel nyolcszázan érdeklődtek személyesen, vagy telefonon, elsősorban nyugdíjazási, munkajogi ügyekben, vagy a prémiumévek programba való belépés kapcsán. Konkrét állást csak valamivel több mint száz ember keresett.

Az állásukat vesztő közhivatalnokok maximum 300 ezer forint értékű ingyenes átképzést kapnak, emellett a kormány kedvezményes pályamódosító hitelkonstrukcióval próbálja segíteni azokat az elbocsátott közhivatalnokokat, akik vállalkozókként szeretnének tevékenykedni a jövőben. A Magyar Fejlesztési Bank összesen 20 milliárd forint keretösszegig, a kereskedelmi bankok bevonásával indítja a konstrukciót. A hitel tíz éves lejáratú, a türelmi idő három év. A maximum 3 millió forint felvételéhez nem szükséges önerő.