Egyelőre maradhat az európai alapkamat

Vágólapra másolva!
Szakértők arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank pénteki ülésén szinten tartja 3 százalékos alapkamatát, ám októberben megemelheti azt, mivel a korábbinál gyorsabb GDP-növekedéssel számol.
Vágólapra másolva!

A szakértők várakozásai szerint az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsa szeptember elsejei ülésén szinten tartja 3 százalékos alapkamatát, de a döntés kommentárjában jelzi a további szigorítás lehetőségét - olvasható a Napi Gazdaságban.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők úgy vélik, hogy októberben emelhet újra kamatot az ECB. Egyes szakértők összesen két további idei emelés nyomán, 3,5 százalékos alapkamatot várnak az év végére, az eurózónában. Közgazdászok ugyanakkor arra számítanak, hogy addigra lassul a növekedés és az infláció, aminek nyomán a bank befejezheti tavaly decemberben elkezdett kamatemelési sorozatát.

A Financial Times Deutschland értesülése szerint az ECB növelni fogja az eurózóna idei GDP-növekedésére, illetve a 2007-es inflációra vonatkozó előrejelzését, ami megerősítené a kamatemelési várakozásokat. A lap nem tudott meg konkrét számokat a hírt kiszivárogtató forrásától, csak annyit tett hozzá az információhoz, hogy az előbbi változtatást főleg a német gazdaság jó teljesítménye, az utóbbit az energiaárak emelkedése indokolná. Konkrét adatok az ECB igazgatótanácsának csütörtöki ülése után kerülhetnek napvilágra, amikor a testület közli felülvizsgált gazdasági előrejelzéseit is.

Az ECB korábbi prognózisa szerint idén 1,8-2,4 százalékos GDP-növekedés várható az eurózónában, ám a második negyedéves tényadat a becslés felső határára, 2,4 százalékra ugrott az első negyedév 2,0 százaléka után, ami sok elemzőt éves prognózisa emelésére késztetett. Hasonló a helyzet az inflációval: a júliust megelőző három hónap 2,2 százalékos havi adatai után, a nyár középső havában 2,4 százalékra nőtt az áremelkedés üteme, azaz a tényszámok a 2006-ra adott 2,1-2,5 százalékos ECB-becslés felső régióiba esnek.

Nem meglepő ennek tükrében, hogy Axel Weber, az ECB kormányzótanácsának tagja, a Reutersnek adott múlt heti interjújában világossá tette: valószínűnek tartja mind a növekedési, mind az inflációs ECB-előrejelzés megemelését. Ez pedig eléggé egyértelműen sejteti, hogy a 2,0 százalékos inflációs céljához ragaszkodó ECB megteszi a tőle telhető igazítást a valóság érdekében.

Amerikai kamatcsökkentés a láthatáron

Az amerikai adósságpiaci árazásokból következtethetően látótávolságba került az első amerikai jegybanki kamatcsökkentés, áll a Moody's Investors Service szerdai londoni elemzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint a Federal Reserve pénzügypolitikai testületének (FOMC) legutóbbi, augusztus 8-ai üléséről közzétett jegyzőkönyv enyhe hangvétele, valamint az amerikai fogyasztói bizalmi index vártnál nagyobb esése nyomán a határidős Fed-kamatpiacon csökkentek az ahhoz fűződő várakozások, hogy a jegybank irányadó, jelenleg 5,25 százalékos napikamat-célja októberre 5,5 százalék lesz. A Moody's szerint a határidős Fed-kamatpiac jelenleg ezt alig 12 százalékos valószínűséggel árazza.

Mindemellett az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy jelenlegi, 4,78 százalékos hozama közelebb van a 4,75 százalékos küszöbhöz, mint a Fed 5,25 százalékos alapkamatához. Ha a szuverén amerikai adósság hozama 4,75 százalékra süllyed tovább, az fél százalékponttal lesz alacsonyabb a jelenlegi Fed-kamatnál, és akkor már "komolyan kell venni" azt a kilátást, hogy az amerikai alapkamat 2007 márciusáig 5,00 százalékra süllyed vissza, áll a Moody's szerdai londoni elemzésében.

A ház megjegyzi, hogy a nyersolaj június 20. óta most zárt először 70 dollár alatt, és az alacsonyabb energiaárszint visszaerősítheti az amerikai fogyasztói bizalmat, de nem olyan mértékben, hogy az újabb Fed-kamatemelés esélye 50 százalék fölé emelkedjen.

A londoni Economist Intelligence Unit - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző csoportja - augusztusi világgazdasági jelentésében az eddigi 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkentette a 2007-re adott globális növekedési jóslatát, ezen belül azonban az Egyesült Államokban már csak 2,2 százalékos növekedésre számít 2007-ben a korábban előre jelzett 2,4 százalék helyett. Az EIU azt sem zárja ki - jóllehet hangsúlyozza, hogy nem ez az alapeseti forgatókönyve -, hogy jövőre egy vagy akár két negyedévben csökkenhet is az amerikai gazdaság teljesítménye. Ha ez két egymást követő negyedévben történne, azzal az amerikai gazdaság technikai értelemben recesszióba kerülne. Az EIU szerint ugyan nem lehet kizárni, hogy a Fed idén még egyszer kamatot emel, de "egyre valószínűbb, hogy a szigorítási ciklusnak vége".

Az amerikai és az euróövezeti jegybanki kamatok alakulása közvetlenül hat a feltörekvő térség külső finanszírozására, a hozamelőnyre játszó portfolió-befektetők ugyanis folyamatosan figyelik, hogy a feltörekvő piacok mekkora kockázati felárat kínálnak a fő globális piacok felett.

[origo]/MTI