Egyesülhet az Alitalia és az Air France

Vágólapra másolva!
Olasz üzleti körökben azt pletykálják, hogy az olasz állam meg akar szabadulni az Alitalia légitársaságban birtokolt csaknem 50 százaléknyi részvényétől.
Vágólapra másolva!

Házasságra léphet az olasz Alitalia és a francia-holland Air France-KLM légitársaság - terjedt el a pletyka szerdán olasz üzleti körökben annak kapcsán, hogy a francia és az olasz miniszterelnök a héten találkozik egymással.

A Finanza & Mercati című lap vetette fel a lehetőséget, annak apropóján is, hogy az olasz államkincstár rendelet kiadására készül, miszerint az államnak a jövőben lehetősége lenne teljes, csaknem 50 százalékos részesedését eladni az Alitalia légitársaságban.

Egyelőre senki nem fűzött kommentárt az értesülésekhez. A találgatáshoz azonban némi alapot szolgáltat, hogy az Alitalia eladásának ötlete nem először merül fel, továbbá egyazon légiforgalmi szövetség, a Skyteam tagja az olasz és a francia légitársaság is. A szövetség keretében az orosz Aeroflot nemrég már érdeklődött az Alitaliánál a két vállalat szélesebb együttműködési lehetőségei iránt.

Az Alitalia egyébként veszteséges vállalat. Üzemi vesztesége az idei első negyedévben 129 millió euró volt, forgalma eközben néhány százalékkal csökkent. Jelenlegi vezetője, a vállalat szanálását vezénylő Giancarlo Cimoli az idei év végére ismét nyereségessé akarja tenni a céget.

Törekvése nem reménytelen, az Alitalia vesztesége ugyanis bevételek bővülésének és az alacsonyabb bérköltségeknek a hatására a két évvel ezelőtti 858 millió euróról tavaly 167 millió euróra csökkent.