Áremelésekkel köszönt be az ősz

2006.09.01. 6:58

A szeptember áremeléseket hoz sok termék és szolgáltatás esetében. Drágulnak többek között az alapvető élelmiszerek, az építőanyagok, a vonat- és mozijegyek, és az alkohol. Ennek oka egyrészt a korábbi emelések elmaradása, másrészt az energiaárak és az adóterhek növekedése. A fogyasztói árak emelkedésével összefüggésben az infláció is növekszik.

Áfaemelés

Szeptember elsején az általános forgalmi adó középső, 15 százalékos kulcsa 20 százalékosra emelkedik. A mostani emelés több terméket és szolgáltatást érint, mint a 25 százalékos kulcs januári csökkentése. Ez szinte minden élelmiszer árát növeli; ezen kívül az ásványi tüzelőanyagok, az orvosi műszerek, a gyógyszernek nem minősülő gyógyászati segédeszközök, a szemüveg- és kontaktlencsék, a kötszerek, fogamzásgátlók, fogászati kellékek, egészségügyi betétek, térképek, a pelenka, de még a rokkantkocsi is drágább lehet, mivel megszűnik a kedvezményes áfa-sáv.

A szolgáltatások közül a gáz-, gőz-, és vízellátás, a diák- és közétkeztetés, a személyszállítás, a hulladékkezelés áfája emelkedik. Drágábbak lesznek a színház- és mozijegyek, a könyvtárak, a strandolás és a sporteseményekre szóló belépők is, ahogy a szállodai szolgáltatások, a kábeltévé, az állatorvosi ellátás és temetkezés is.

A kulcs növekedése miatt a konkrét árnövekedésről egyelőre nem sokat tudni, erről ugyanis a kereskedők nem nyilatkoznak előre. Valószínűleg a termékek zöménél érvényesíteniük kell az emelést, mivel - főleg a piac legnagyobb szereplői - legtöbbször alacsony árréssel dolgoznak, vagyis nehezebben "nyelnek le" egy költségnövekedést.

Fogyasztói kosár

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztóiár-indexe a lakosság saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások átlagos árváltozását méri. Az árváltozásokat a jellemző termékekből és szolgáltatásokból összeállított fogyasztói kosár alapján számolják. A fogyasztási kiadásokat néhány nagy főcsoportba lehet osztani, ennek alapján mértük fel, milyen árváltozásokra lehet számítani.

(%)

   

Főcsoportok

A fogyasztóiár-indexben

A nyugdíjasokra vonatkozó
fogyasztóiár-indexben

Élelmiszerek

23,464

30,570

Szeszes italok, dohányáruk

9,187

6,058

Ruházkodási cikkek

5,505

3,765

Tartós fogyasztási cikkek

8,384

4,428

Háztartási energia

8,739

14,443

Egyéb cikkek, üzemanyagok (gyógyszerek)

17,001

17,002

Szolgáltatások

27,720

23,734

Összesen

100,000

100,000


Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK