Januárban 5,3 százalék lehet az éves infláció

Vágólapra másolva!
Az Ecostat prognózisa szerint a gáz és a villany árának növekedése, valamint az áfa kulcsának emelése az őszi hónapokban, a korábbi becslésükhöz képest 2 százalékponttal növeli az inflációs rátát, tehát 2007 januárjában a fogyasztói árak várhatóan mintegy 5,3 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Mikroszkóp című pénteki kiadványában januárra 6,6 százalékos termelői áremelkedést valószínűsít az előző év azonos időszakához képest. Prognózisuk szerint az év végéig csökken a reálbér-növekedés üteme, és ennek következményeként visszaeshet a kiskereskedelmi forgalom dinamikája is. Azzal számolnak, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007 januárjában 4,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A vállalkozások körében tapasztalt csökkenő bérdinamika a következő hónapokban a 6 és 7 százalék közötti tartományban stabilizálódik az Ecostat szerint. A költségvetési szférában a 2005 szeptemberi béremelés hatásának megszűnése után a kilencedik hónaptól jelentős ütemcsökkenést valószínűsítenek a kutatók. Előrejelzésük szerint 2007 januárjában a költségvetésben 3,5 százalékos, a versenyszférában pedig 6,5 százalékos keresetemelkedés várható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 5,6 százalékkal növekedhet - teszik hozzá.

Jövő januárra az iparban a belföldi értékesítés 4,9 százalékos növekedését prognosztizálják, az exportértékesítés 10,3 százalékos, illetve az ipari termelés 8,2 százalékkal bővülése mellett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A kutatók rövidtávon a BUX-index stagnálására számítanak. Hosszabb távú prognózisukban sem várnak markáns növekedést, 19 000 - 23 000 pont közötti ingadozást tartanak valószínűnek. Hozzáteszik: árfolyam-növekedést generálhatnak a legnagyobb tőzsdei cégek kiváló második negyedéves gyorsjelentései, ám a romló makrogazdasági mutatók - negatív nemzetközi hangulat esetén - jelentős árfolyamesést válthatnak ki.