Nőtt a beszerzési menedzser index

2006.09.01. 9:49

Augusztusban 55,1 százalék volt a szezonálisan kiigazított beszerzési menedzser index (BMI), szemben a júliusi 54,1 százalékkal - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság pénteken.

A közlemény szerint az index a feldolgozóipar gyorsuló ütemű növekedését jelzi augusztusban. Nagyobb fellendülést mutat, mint egy évvel korábban, amikor értéke 51,6 százalék volt, s meghaladja az előző három év azonos időszakában mért mutatókat is, amelyek átlaga 51,8 százalék. A társaság augusztusra vonatkozóan eddig a legdinamikusabb fellendülést 2000-ben mérte, amikor az index 57,8 százalék volt.

Az évközi időszakok összehasonlításában hasonló a helyzet: az idei év eltelt nyolc hónapjának növekedése 54,2 százalék volt, nagyobb, mint az előző három évben, amikor az átlag 50,9 százalékot tett ki. Az ideinél nagyobb időszaki növekedést csak 2000-ben mértek, akkor az index 55,9 százalék volt.

Az idei éves fellendülés folyamatosságához hozzájárult a nyári hónapok növekedést jelző teljesítménye, ami szintén nagyobb, mint az előző három évben mért 51,5-ös átlag.

A felmérés részindexei szintén növekedést jeleznek, ugyanakkor az ősszel várható változásra utal, hogy a részindexek közül a - beszerzési vezetők látásmódját érzékeltető - beszerzési mennyiség index és a hozzá kapcsolódó vásárolt készletek index 6 százalékpont körül veszített értékéből.

Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója, háromezer cég adatai alapján, 56,5 pontra csökkent augusztusban a júliusi 57,4 pont után. A továbbra is átlagon felül erősödő euróövezeti feldolgozóiparnak még nemigen ártottak az EKB eddigi kamatemelései, ellenben az exportmegrendelések lassulása és a csökkenő áremelési lehetőségek ismét lejjebb húzták a fő mutatót a júniusi rekordhoz képest, amely az elemzők szerint a ciklus csúcsa volt. A nyugat-európai hangulatmutatók további lassulást sejtetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK