Kína olajat gyűjt

Vágólapra másolva!
Kína 2010-ig 100 milliárd jüant (12,53 milliárd dollár) kíván fordítani stratégiai olajtartalékok létrehozására - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az ehhez szükséges tárolókat három fázisban építik ki. A 2008-ig tartó első építkezési szakaszban földfelszíni tartályokat telepítenek, amelyekben 33 napi behozatalnak megfelelő olajtartalékot helyezhetnek el. A teljesen kiépített rendszerben közel 500 milliárd hordó olaj fér majd el.

Szakértők csak találgatják, hogy milyen forrásokból tölti majd fel a kínai kormány ezt az óriási tárolókapacitást. Elképzelhető, hogy a hazai kitermelés egy részét veszik igénybe, esetleg olyan konstrukcióban, amelyben a kitermelést végző cégek adóbefizetésüket teljesítenék a stratégiai tartalékokhoz szállított olajjal.

Az utóbbi lehetőséget támasztja alá, hogy egyes számítások szerint az elmúlt félévben a hazai kitermelés és az import meghaladta a kínai finomítók kapacitását, tehát az olaj egy részét már tartalékolhatták. A másik lehetőség a tartályok feltöltésére az import, amelyért hosszú távú szerződések keretében kedvező áron fizetnének.