Leminősítést okozhat az MSZP veresége

Vágólapra másolva!
A londoni Moody's Investors Service leminősítheti Magyarországot, ha a kormánykoalíció vereséget szenved az októberi önkormányzati választásokon, jóllehet a nemzetközi hitelminősítő épp most erősítette meg a magyar adósbesorolást.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató Londonban kiadott heti feltörekvő piaci értékelése szerint a magyar kormány új konvergenciaprogramja csalódást keltő abban a tekintetben, hogy nem irányozza elő a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentését a 2009-ig terjedő előrejelzési időszakban.

Az elemzés szerint a ház azzal egyetért, hogy a végrehajtás előtt álló költségvetési intézkedések a GDP csaknem 3 százalékával egyenlő hiánycsökkentést fognak eredményezni 2007-ben, az azutáni költségvetési konszolidáció sorsa azonban már kétséges. A jelentés szerint a JP Morgan elemzői kétlik, hogy az ilyen ütemű hiánycsökkentés fenntartható lesz, mivel a 2010-es választások közeledtével visszafordíthatják az addigi adóemeléseket vagy kiadáscsökkentéseket.

A konvergenciaprogram emellett nem is szolgál részletekkel arról, hogy 2009-ig miből ered majd a további 4 százalékos GDP-arányos kiadáscsökkentés, áll a heti térségi elemzésben.

A jelentés szerint a 2011-es euróövezeti csatlakozás "szinte lehetetlen", és a 2011-2013 közötti időpont is "erőteljes kihívás" lenne. A JP Morgan fenntartja azt az előrejelzését, hogy Magyarország 2014-ben lesz az euróövezet tagja, és változatlanul úgy látja, hogy a Moody's visszaminősítheti a magyar adósosztályzatot, mivel az esetleges vereség az októberi önkormányzati választásokon megnyirbálhatja az MSZP hajlandóságát a további költségvetési szigorításokra, áll az elemzésben.

A Moody's éppen hétfőn Londonban ismertetett éves országjelentésében írta, hogy az elsőrendű befektetői magyar adóskockázati besorolás Magyarország előrehaladott pénzügyi és gazdasági EU-integrációját, valamint a szilárd közadósság-kezelést tükrözi, ugyanakkor a hitelminősítő szerint is valószínűtlen, hogy a kormány az adóemelésen kívül bármilyen egyéb költségvetési reformot bevezet az októberi önkormányzati választások előtt.

Az MSZP-nek régóta hosszú távú terve a reformok meghonosítása és a kiadások csökkentése az oktatásban és a helyi önkormányzati rendszerben, de valószínű, hogy ilyen szerkezeti jellegű átalakítások, "ha egyáltalán bármikor lesznek", 2007 előtt nem következnek be, áll a Moody's országjelentésében.

Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke - amikor a múlt hónapban az MTI-nek nyilatkozva cáfolta az azonnali leminősítésről akkor elterjedt piaci szóbeszédet - egyenes utalást tett arra, hogy a cég bármiféle besorolási módosítással megvárja az októberi önkormányzati választásokat.

A Moody's negatív kilátással tartja nyilván az egyébként elsőrendű, "A1" szintű magyar szuverén besorolást. A Fitch Ratings és a Standard & Poor's ennél egyaránt három fokkal alacsonyabban, közepes befektetői "BBB plusz" szinten sorolja a magyar adóskockázatot.

A JP Morgan Londonban közzétett heti jelentésében 7,75 százalékra emelte az eddigi 7,50 százalékról az idei év végére adott magyarországi jegybanki alapkamat-előrejelzését, tükrözve a Monetáris Tanács vártnál "héjább" alapállását és a maginfláció erős felfelé ható trendjét. A cég távlati előrejelzése szerint az MNB-alapkamat 2007 decemberére 7,25 százalékra csökken vissza.