Megerősített adósbesorolás, kétséges reform

Vágólapra másolva!
Az elsőrendű befektetői magyar adóskockázati besorolás Magyarország előrehaladott pénzügyi és gazdasági EU-integrációját, valamint a szilárd közadósság-kezelést tükrözi, áll a Moody's Investors Service hétfőn kiadott jelentésében, amely szerint ugyanakkor kétséges a magyar költségvetési reformok sorsa.
Vágólapra másolva!

A Magyarországról Londonban kiadott nyolcoldalas éves jelentésben az áll, hogy az "Aa1" szintű devizaadósi országplafon az "A1"-es devizakötvény-adósi besorolásra alapszik, és azt tükrözi, hogy igen alacsony a valószínűsége (a kereskedelmi adósokra elrendelt) fizetési moratóriumnak, még abban az esetben is, ha a szuverén kötvényadóssággal a kormány törlesztési késedelembe esnék.

A Moody's májusban jelentette be, hogy több tucatnyi ország, köztük Magyarország akkor újonnan megállapított adóskockázati besorolási plafonját a szuverén adósi osztályzat fölé emelte, jelezve a szuverén és a kereskedelmi adósság-kibocsátók adósosztályzatai közötti, addigi szoros kapcsolat további lazulását.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az egyes országokban bejegyzett cégadósok adóskockázati besorolásának korábban hagyományosan az adott ország szuverén adósi osztályzata szabott határt.

A Moody's májusi londoni bejelentése szerint azonban az új országplafon-metodika - amelyet a cég egyelőre hetven országra alkalmaz - tükrözi, hogy egy-egy szuverén devizakötvény-adósi nem fizetővé válás esetén a cég már nem feltételezi automatikusan az érintett országban működő kereskedelmi adósság-kibocsátók devizaadósság-törlesztési moratóriumát.

A Magyarországra megállapított új hosszú távú besorolási plafon "Aa1" - más hitelminősítők jelölési módszere alapján "AA plusz" -, ami három fokozattal haladja meg a hosszú lejáratú szuverén magyar adósságra a Moody's listáján - egyébként negatív kilátással - jelenleg érvényes "A1" (A plusz) osztályzatot, és már csak egy osztatra van a lehetséges legmagasabb, "Aaa" (AAA) besorolástól.

A Moody's hétfői londoni éves Magyarország-elemzése szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy a kormány az adóemelésen kívül bármilyen egyéb költségvetési reformot bevezet az októberi önkormányzati választások előtt. Az MSZP-nek régóta hosszú távú terve a reformok meghonosítása és a kiadások csökkentése az oktatásban és a helyi önkormányzati rendszerben, de valószínű, hogy ilyen szerkezeti jellegű átalakítások, "ha egyáltalán bármikor lesznek", 2007 előtt nem következnek be.

A csomagban szereplő adóintézkedések ugyanakkor a beruházások és a gazdasági növekedés lassulásának kockázatával járnak, és átterelhetik a gazdasági tevékenységet az árnyékgazdaságba. Ez a stagfláció lehetőségének receptje, ami aláásná a költségvetés bevételnöveléssel történő kiegyensúlyozásának elképzelését, áll a jelentésben.

A Moody's szerint az adóemelések azt az adóterhet növelték tovább, amely már eddig is a legmagasabb volt a visegrádi négyek között. Ez Magyarországot versenyhátrányba szorítja szomszédaihoz képest, és nem ösztönzi a munkaerő munkapiaci részvételi rátájának növelését; ez a ráta jelenleg a legalacsonyabb az OECD-térségben, áll a Moody's éves országjelentésében.

A hitelminősítő szerint a kormány által megígért közszféra-karcsúsítás legalább olyan népszerűlten lesz, mint az adóintézkedések. A teljes alkalmazotti állomány arányában Magyarországon a legnagyobb a közalkalmazotti réteg a visegrádi térségben; a központi kormányzatnak 300 ezren, a helyi önkormányzatoknak 500 ezren dolgoznak.

Az 1990 óta végbement demográfiai változások miatt Magyarországon a tanár/diák arány is messze "jobb" - 30 százalékkal -, mint az OECD-átlag, ami egyszerűen kifejezve azt jelenti, hogy "túl sok tanár tanít túl kevés diákot". Ennek oka a rendkívüli mértékben decentralizált helyi önkormányzati rendszer, amelyben háromezer falura jut 2200 iskola, és egyetlen falu sem akarja elküldeni tanárait, vagy konszolidálni (iskoláit) más tankerületekkel, áll a Moody's elemzésében.

A Moody's "A1" szintű magyar adósosztályzata mindazonáltal a magasan elsőrendű kategóriában van, és három osztattal haladja meg a Fitch Ratings és a Standard & Poor's által egyaránt érvényben tartott "BBB plusz" közepes besorolást. Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke - amikor a múlt hónapban az MTI-nek nyilatkozva cáfolta az azonnali leminősítésről elterjedt piaci szóbeszédet - a jelentős besorolási eltérésről az mondta: a Moody's továbbra is azzal számol, hogy az új EU-tagállamok előbb-utóbb csatlakozni fognak az euróövezethez, jóllehet a folyamat "valamelyest lassabb, mint ahogy azt kezdetben mindenki gondolta".