Nem tart végkiárusítást a kormány

Vágólapra másolva!
Érthetetlen a Fidesz aggodalma a Magyar Posta, a Volán társaságok és a Magyar Villamos Művek jövőjével kapcsolatban - közölte a kormányszóvivői iroda kedden az MTI-vel, hangsúlyozva, hogy az ÁPV Zrt. éves privatizációs tervében nem szerepel az ellenzéki párt által jelzett cégek privatizációja.
Vágólapra másolva!

"Teljesen érthetetlen a Fidesz aggodalma a Magyar Posta, a Volán társaságok és a Magyar Villamos Művek jövőjével kapcsolatban, mint ahogy alaptalanok a nemzeti vagyon elherdálásával kapcsolatos vádjai is" - írta közleményében a kormányszóvivői iroda.

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy "ne merje" privatizálni a Magyar Postát, a Volán társaságokat és a Magyar Villamos Műveket - jelentette ki Szijjártó Péter szóvivő és helyettese, Cser-Palkovics András kedden a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány olyan nemzeti társaságok - így a Volán, a posta és a villamos művek - privatizációját tervezi, amelyek eladása az emberek mindennapi életkörülményeit rontaná, mert ritkulnának a buszjáratok, emelkedne a villamos energia ára és újabb postahivatalokat zárhatnának be.

Hozzátette, arra szólítják fel a kormányt, hogy "ne merjen" olyan privatizációs döntéseket hozni, amelyek elherdálják a nemzeti vagyont, amelyek elzálogosítják Magyarország jövőjét.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Liberális Gazdasági Tanács szombati ülése után közölte, hogy a testület azt szeretné, ne csak a konvergenciaprogramban szereplő cégeket privatizálják a következő években, hanem egyebek mellett a Volán-társaságokat, a Magyar Posta Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t is.

"Induljanak el ezekért a cégekért a világ legnagyobb tőkés csoportjai, befektetői. Fizessenek érte nagyon sok pénzt, ezt a nagyon sok pénzt pedig az államadóság csökkentésére fordítsuk" -hangsúlyozta Kóka János, hozzátéve, hogy évi több százmilliárd forintos bevételt remél a most még állami kézben lévő vállalatok eladásából.

A kormányszóvivői iroda közleményében rámutat: a privatizáció beteljesítette történelmi küldetését Magyarországon: a magánosítás a gazdasági rendszerváltás hajtóereje volt. A gazdasági rendszerváltás megtörtént, lezárult, ami persze nem jelenti azt, hogy a jövőben ne kerülhetne sor magánosításra; azt viszont igen, hogy sokkal ritkábban, sokkal szigorúbb feltételek mellett.

Mint írják, a kormány ezzel kapcsolatban két alapelvet tart szem előtt. Az egyik, hogy úgynevezett stratégiai, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű állami vagyont nem enged magánkézbe. A másik, hogy a többi állami tulajdonban lévő vállalat esetében is akkor jöhet szóba a magánosítás, ha nemcsak rövid-, hanem hosszú távon is nagyobb haszna származik a magyar embereknek az adott cég privatizálásából, mint az állami tulajdonban tartásából.

Az ezekhez illeszkedő gyakorlat minden évben az ÁPV Zrt. éves privatizációs tervében ölt testet, amelyben nem szerepel az ellenzéki párt által jelzett cégek privatizációja. A privatizációs törvény melléklete ráadásul tételesen felsorolja a tartós állami tulajdonban lévő vállalatokat, köztük a Magyar Postát és Magyar Villamos Műveket is - áll a közleményben.