Végkiárusítás Olszországban

Vágólapra másolva!
A nagyvállalatokban megmaradt tulajdonrészek, illetve az állami ingatlanvagyon értékesítéséből remélt bevétellel csökkentené az olasz államadósságot a baloldali kormány. A költségvetési kiadásokat jövőre 15 milliárd euróval faragnák le, elkerülendő az újabb leminősítést.
Vágólapra másolva!

Kész folytatni az utóbbi időben megrekedt privatizációt az olasz kormány annak érdekében, hogy csökkentse az államadósságot - közölte Romano Prodi miniszterelnök a cernobbiói gazdasági fórum alkalmával a Bloombergnek adott interjújában - közli a Napi Bazdaság.

Az olasz kincstár több mint 100 milliárd euró értékű vagyont adott el 1995-2005 között, részlegesen privatizálva olykor a legnagyobb állami vállalatokat is. Tőzsdére ment a legnagyobb áramszolgáltató, az ENEL S.p.A., valamint az ENI S.p.A. olajipari csoport, majdnem teljesen magánkézbe került a Telecom Italia S.p.A. (E három óriáscégben azonban a kormány megőrizte a stratégiai döntések meghozatalához elégséges aranyrészvényt, noha Brüsszel már az Európai Bíróság elé is citálta emiatt.) Többszöri nekifutásra sem talált viszont erős új gazdára az Alitalia S.p.A. - a tőzsdére azért bevezették -, és az előző kormányfő, Silvio Berlusconi minden fogadkozása ellenére sem privatizálták a RAI állami rádió- és televíziótársaságot, illetve a postát.

Az elmúlt évtized magánosításai így is elegendőek voltak ahhoz, hogy a GDP-arányos adósságot az 1994. évi 122 százalékról 106 százalékra vigyék le 2004-re - azóta azonban ismét növekszik, s idén várhatóan megközelíti a 108 százalékot. Az adósság túlnyomó többsége belső - emlékeztetnek szakértők -, de Brüsszel így is rossz szemmel nézi a folyamatot, hiszen az euró feltételrendszere azon a ponton elég megengedő az adósságokkal kapcsolatban, hogy nem szentírás a GDP-arányosan 60 százalékos plafon, abban azonban szigorú, hogy legalább az állomány csökkenését várják el.

Távol áll Róma a kritériumok teljesítésétől a költségvetési deficit/GDP arányt illetően is: a megengedett 3 százalék helyett idén a kormány prognózisa szerint 4 százalék várható. A Standard & Poor's idén májusban az olasz adósságok újabb, az euró bevezetése óta a második leminősítését helyezte kilátásba arra az esetre, ha a választások után sem dolgoznak ki stratégiát a deficit csökkentésére; a győztes baloldalnak a szeptember végéig benyújtandó büdzsében kellene ezt prezentálnia. A Prodi-kormány a kiszivárgott információk szerint mintegy 15 milliárd euróval tervezi csökkenteni jövőre a kiadásokat, az államadósságot pedig 100 százalék alá akarják leszorítani a ciklus végére, vagyis 2011-re. Utóbbiban nagy szerepet játszana a megmaradt vállalati tulajdonrészek eladása, de sokat várnak az állami kézben levő ingatlanoktól is; ezek összesített értéke meghaladja az államadósságét.