A hónap közepéig kérhető az októberi diákhitel

Vágólapra másolva!
Szeptember 15-ig kell benyújtani a diákhitel-igényléseket azoknak, akik már október 13-án szeretnének pénzhez jutni. Az érintetteknek ezenkívül - lehetőség szerint szeptember közepéig - be is kell iratkozniuk vagy jelentkezniük tanintézetükbe.
Vágólapra másolva!

Már csak nyolc napjuk maradt azoknak, akik új diákhitel-igénylőkként már az első kifizetési napon, október 13-án szeretnének pénzhez jutni. Nekik ugyanis szeptember 15-ig kell benyújtani igénylésüket - közölte a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója csütörtökön. Ez a pénzösszeg akár 150 ezer - a költségtérítéses képzésben résztvevő hallgatók számára pedig akár 200 ezer - forint is lehet, hiszen a hitelt a hallgatók a tanulmányi félévre egy összegben is felvehetik - írta közleményében Őri András.

Az igényléseket a kijelölt postahivatalokban és Diákhitel Központtal együttműködő bank- és takarékszövetkezeti fiókokban kell benyújtani. Az érintetteknek a papírok beadása mellett - lehetőség szerint szeptember közepéig - be is kell iratkozniuk vagy jelentkezniük tanintézetükbe, hiszen a jogszabály szerint diákhitelt csak beiratkozott vagy bejelentkezett hallgató kaphat.

Akik már korábban is kaptak diákhitelt s már van szerződésük, azoknak új igénylést nem kell beadniuk. Az októberi utalás érdekében azonban nekik is célszerű mihamarabb beiratkozniuk vagy bejelentkezniük tanintézetükbe, illetve módosítási igényüket, adatváltozásukat is szintén ajánlatos gyorsan bejelenteni a megújult www.diakhitel.hu honlapról letölthető nyomtatványokon a Diákhitel Központnak.

A közelmúltban életbe lépő új jogszabály következtében a diákhitel rendszere jelentősen megújult; bővült az igénybe vehető lehetőségek, valamint a jogosultak köre, egyszerűsödött, átláthatóbb lett az ügymenet - áll a dokumentumban. A 2006/2007-es tanévben választható havi hitelösszeg 15, 21, 25 vagy 30 ezer forint, amely a költségtérítéses képzésben részt vevők számára kibővült a havi 40 ezer forintos hitelösszeg választásának lehetőségével is.

A kamat a korábbi kedvező pénzpiaci mozgások következtében csökkent, mértéke szeptember 1-jétől 9,5 százalék.