Magyarországra nem érkezhet GMO-rizs

Vágólapra másolva!
Magyarország területére nem érkezhet be bizonytalan eredetű, hiteles vizsgálati eredménnyel nem rendelkező import rizsszállítmány - közölte pénteken a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉbiH).
Vágólapra másolva!

A szakmai szervezet azt követően adott információt, hogy pénteken délelőtt a MÉbiH hatósági koordinációs egyeztetést hívott össze az amerikai eredetű genetikailag módosított (GMO) rizzsel kapcsolatos eddigi hatósági intézkedések áttekintésére, valamint a további teendők egyeztetésére.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint az országba beérkező rizsszállítmányokat az illetékes magyar hatóságok folyamatosan figyelik, és megteszik a szükséges intézkedéseket. A hatóságok már felhívták a rizsimportőrök figyelmét saját felelősségükre. Egyben megkezdték a forgalomban levő termékek szúrópróbaszerű vizsgálatát.

Az élelmiszer-biztonságért felelős hivatalban emlékeztettek arra: az élelmiszerek és takarmányok gyors vészjelzésével foglalkozó brüsszeli, úgynevezett RASFF központ a múlt hét folyamán többször jelezte az uniós tagállamoknak, hogy az Egyesült Államokból jelentősebb mennyiségű, géntechnikailag módosított hosszú szemű barna rizzsel kevert kereskedelmi rizs érkezik vagy már érkezett Európába.

Ezért az unió augusztusi 23-i döntése szerint a következő hat hónapban csak a kijelölt akkreditált laboratórium által ellenőrzött, valamint az LL RICE 601 jelű rizs jelenlétét kizáró igazolással rendelkező rakományokat engedik be az EU területére.

Az intézkedés előzménye, hogy augusztus 18-án az USA hatóságai arról tájékoztatták az Európai Bizottságot, hogy a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező, "LL RICE 601" elnevezésű, géntechnológiával módosított rizzsel fertőzött rizstermékeket találtak az Egyesült Államok piacán. A 2005-ös termésből származó, kereskedelemre szánt hosszú szemű rizsből vett mintában találták a GMO szennyezettséget. Mindezt a géntechnológiával módosított "LL RICE 601"-rizst kifejlesztő Bayer Crop Science vállalat az Egyesült Államok hatóságainak július 31-én jelentette.

Az amerikai egészségügyi hatóság szerint a genetikailag módosított rizs rendkívül kis mennyiségben került a rizsszállítmányokba - 0,06 százalék, azaz 10 000 szemre 6 szem esik. Így annak ellenére, hogy nem engedélyezett termékről van szó az USA-ban, az egészségre nem tartják ártalmasnak. Ugyanezen a véleményen van az Egyesült Királyság Élelmiszer-biztonsági Hivatala is.

Az Egyesült Államok hatóságai arról tájékoztatták az Európai Bizottságot: "még nem lehet tudni, milyen mértékben szennyezett az ellátási lánc". Egyben az unióba irányuló áru lehetséges szennyezettségéről sem szolgáltak bővebb információval. Ezért hozta meg az unió bizottsága a már említett korlátozó intézkedést.

Az eddigi importellenőrzések során kiderült: több európai kikötőbe érkezett megközelítőleg mintegy 15 ezer tonna, az Európai Unióban jelenleg nem engedélyezett "LL RICE 601" jelű genetikailag módosított rizst tartalmazó kereskedelmi rizsből. A rendelkezésre álló információk szerint GM-módosított rizst tartalmazó tételek nem kerültek kereskedelmi forgalomba.