Vágólapra másolva!
A World Trade Centert (WTC) ért öt évvel ezelőtti támadások a világgazdaság pénzügyi központját célozták. A kezdeti sokk után a gazdaság meglepően rugalmasnak bizonyult, de a hatóságok reagálása a katasztrófára sok gazdasági problémát még súlyosbított is a világban.
Vágólapra másolva!

A világ legfontosabb pénzügyi piacai közül sok a WTC-be vagy ahhoz közel települt, és a támadás a Wall streeti cégek legtöbbjénél szétszakította a kommunikációs rendszert, a telefon- és számítógép-hálózatot egyaránt. A New York-i értéktőzsde fizikailag nem károsult ugyan, de szeptember 17-ig kényszerűen zárva volt. Amikor ismét kinyitott, a vezető részvények Dow Jones-féle tőzsdei átlagárfolyam-indexe a valaha volt legnagyobb napi esést produkálva 7 százalékkal gyengült, és egy hét alatt összesen 14 százalékot zuhant.

Eleinte a gazdasági hatásra vonatkozó aggodalmak indokoltnak tűntek. A támadás egyedül New Yorknak közvetlenül és közvetetten körülbelül 100 milliárd dollár kárt okozott. A költségek azonban a világgazdaság egészében sokkal magasabbnak tűntek.

Az üzleti és fogyasztói bizalom élesen esett, és az amerikai gazdaság - amely már 2001 második negyedében recesszióba lépett - tovább hátrált. A gazdasági bizalom az egész világon csökkenőben volt. A globális növekedésére adott előrejelzéseket drasztikusan csökkentették, és a külföldi tőkebefektetések világszerte durván felére csökkentek 2001-ben. A terrorizmus miatti növekvő aggodalmakkal felbukkant az a félelem is, hogy sokkal kevesebben használják majd a légi közlekedést és a nemzetközi hajózást, a kereskedelem bénulását okozva. A légitársaságokat és a biztosítótársaságokat komoly csapás érte.

Kamatvágás

A visszaeséstől való félelmek közül azonban sokról kiderült, hogy túlzottak voltak. Egy éven belül az USA gazdasága készen állt a fellendelülésre.

A hitelek többsége, amelyek működésben tartották a pézpiacokat és a gazdaság menetét, az Amerikai Központi Bank (Federal Reserve; Fed) gyors reagálásának eredménye volt. A támadás napján a Fed gyorsan és határozottan lépett annak érdekében, hogy biztosítsa, ne legyen pénzügyi káosz.

A folyamatos elakadások olyan súlyossá váltak a financiális rendszerben, hogy a Fednek közbe kellett lépnie. A központi bank a támadás után bejelentette, hogy kész bármely pénzügyi intézményt rövid távú nehézségeiben elég pénzzel ellátni, hogy folytathassa az üzletet. A Fed ekkor több mint 10 milliárd dollárt fecskendezett a pénzügyi rendszerbe naponta, ezáltal képes volt biztosítani a rendszer megfelelő likviditását.

Amint a piacok ismét megnyitottak, a Fed félszázalékos kamatvágást hajtott végre a kamatlábakon. Még 2001 vége előtt két újabb, hasonló nagyságú kamatcsökkentést hajtottak végre. További vágások után 2003-ban az amerikai alapkamat mértéke 50 éves mélypontra, 1 százalékra csökkent. A lépés segített stabilizálni az értéktőzsdét, amelyik továbbra is gyógyulgatott az internetes cégek 2000-es csődhulláma (dotcom-krach) óta. (És egyúttal a házépítések fellendülését is eredményezte.)

Ezalatt, az adócsökkentés, amit a Bush-kormány még 2001 júniusában sikeresen vitt keresztül a kongresszusban, további ösztönzést adott, megerősítve egy további adócsökkentéssel 2003-ban. 2004-re úgy tűnt, a gazdasági növekedés ismét erős volt - bár a jótétemények a munkanélküliség csökkenő számaiban és a bérek emelkedésében csak lassan mutatkoztak meg.