Vágólapra másolva!
Nyilvános ötletbörzét indít a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) a kormányzati negyed lehetséges helyszínének kiválasztására. Az eljárás keretében az önkormányzatok és befektetők ajánlhatnak területeket - írja aNapi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A döntést a kormány hozza majd meg, amelynek munkáját egy szakértőkből álló javaslattételi bizottság is segíti. A terevek szerint a kivitelezésre szóló pályázatot is még az idén kiírja a KVI. Az ingatlanegyüttest az állam hosszú távra bérbe venné a beruházótól, az üzemeltetési szolgáltatásokat viszont folyamatosan versenyeztetnék, hogy minél kedvezőbb árat és színvonalat érjenek el.

A kormányzati negyed méretéről még nincsenek konkrét számok, de a jelenlegi elképzelések szerint annak helyigénye, a korábban becsült, közel 200 ezer helyett 160 ezer négyzetméter lesz. Az irodaházaknak mintegy 5500, a központi közigazgatásban dolgozó személy befogadására kell alkalmasnak lenniük.

A minisztériumok és háttérintézményeik elhelyezéséhez akkora terület szükséges, amekkora a jelenlegi, modern fővárosi bérirodák csaknem egytizede. Ennek megfelelően a szóba jöhető területtel rendelkezők közül többen is biztosan indulnak a tenderen. A TriGránit például a Westend melletti területtel és a Millenniumi Városközponttal, míg a Futureal a Corvin sétánnyal pályázik majd.

A KVI augusztus közepétől a közbeszerzéssel kiválasztott értékbecslőkkel, az Immo-Bill Zrt.-vel és a Reorg Zrt.-vel, a negyedmilliárd forintnál kisebb értékű ingatlanok esetében pedig a Perfekting Kft.-vel és a Forsz Kft.-vel elkezdte az állami ingatlanok felmérését.

Első körben a minisztériumok és intézményeik használatában lévő, mintegy ötszáz épület eladásából 100 milliárd forint bevételt vár a kormány, amelyet az államadósság csökkentésére fordítana. A központi költségvetési szervek által használt kincstári épületek száma Budapesten 2501, nyilvántartási értékük pedig 427 milliárd forint. Ebből, a csak minisztériumi épület 33, amelyek becsült értéke 97-98 milliárd forint.