Évente két atomerőmű épül Oroszországban

Vágólapra másolva!
Oroszország 42-58 atomerőmű építését tervezi 2030-ig. A mai gáz- és olajárak mellett nem gazdaságos ilyen nagy mennyiségű gázt elégetni - mondta Szergej Kirijenko, az orosz atomenergiai tömörülés vezetője.
Vágólapra másolva!

Oroszország a következő két évben tízszeresére növeli beruházásait az uránkitermelésbe: a jelenlegi 100 millió rubeles éves befektetést 1 milliárd rubelre (37 millió dollár) emelik. Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője elmondta: jövőre ötszörösére emelik a befektetéseket, majd 2008-ban ezt megduplázzák.

Oroszországnak vannak uránkészletei, de sok éven át nemigen törődtünk ezekkel - idézte az ITAR-TASZSZ Kirijenkót, aki az orosz OAO TVEL nukleáris fűtőanyaggyártó alapításának 10. évfordulóján beszélt az uránkitermelési tervekről. Közölte azt is, hogy készek az urán kinyerésében együttműködni bármilyen partnerrel, amennyiben ez gazdaságos. Jelenleg az uránkinyerés költsége kilogrammonként 60-85 dollár.

Oroszország 42-58 atomerőmű építését tervezi 2030-ig, és nyugati és orosz turbinagyártókat egyaránt felkér arra, hogy segédkezzenek az új erőművi flotta kiépítésében - közölte az oroszországi Szövetségi Atomenergia Hivatal (Rosatom) vezetője korábban.

A World Nuclear Association (WNA) londoni tudományos értekezletén Szergej Kirijenkó néhány napja elmondta, hogy Oroszország a jelenlegi kétszeresére kívánja növelni energiatermelését, hogy kielégítse a gyorsan bővüli igényeket, és ebben az atomenergetikai áramtermelésnek nagy szerep jut. Az országnak legalább 300 MW pótlólagos áramtermelési kapacitásra van szüksége, hogy a jelenleginél 935 terawattal több energiát tudjon termelni 2030-ig. Az atomenergiára azért hárul nagy szerep, mert ezzel nemcsak az ellátási biztonság szavatolható, hanem ellensúlyozhatók az energiatermelésre használt gáz és olaj égetésének egyre magasabb költségei is. "A kérdés nem az, hogy az atomenergia jó vagy nem jó. Nincs alternatívánk. A mai gáz- és olajárak mellett nem gazdaságos ilyen nagy mennyiségű gázt elégetni" - mondta Kirijenko.

Az atomenergia ma 15,4 százalékot képvisel az ország áramtermelésében, az áramnak csaknem a felét a földgáz hasznosításával állítják elő. A kormány erőteljesen szubvencionálja a gáztüzelésű erőművekben folyó áramtermelést, hogy alacsony tartsa az áram kiskereskedelmi árát. "Ez azonban egy elavult gazdasági modell, amely aligha maradhat sokáig fenn" - mutatott rá Kirijenko.

Az első atomerőmű építését a tervek szerint 2007-ben kezdik meg, az üzembe állítás 2012-ben várható. Már döntés van arról, hogy évente két erőmű építését fedezik, de most azt tervezik, hogy 2015-ig évente hármat-négyet finanszíroznak majd. Viktor Hrisztyenko orosz ipari és energiaügyi miniszter július elején arról beszélt, hogy Oroszország 2030-ig mintegy 24-25 százalékra akarja növelni az atomenergia részarányát az energiatermelésben.

Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezetője június elején arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy 2007-től kezdve évente két atomerőművi egység építését tervezik. Kirijenko kifejtette, hogy 2030-ig 40 atomreaktort kell építeni ahhoz, hogy teljesítsék az orosz elnök elvárását, aki az év elején azt a célt fogalmazta meg, hogy az atomenergia részesedése 25 százalékot érjen el az orosz energiatermelésben. A Roszatom vezetője a program költségét mintegy 60 milliárd dollárra becsülte.

A The Moscow Times szerint a programra szánt költségvetési források - mintegy 25 milliárd dollár - többé-kevésbé biztosnak tekinthetők, de a befektetőktől ugyancsak nehéz lesz összegyűjteni a tervezett 30 milliárd dollárt. A program szerint a befektetők nem részesedéshez jutnának a létesítményekben, hanem harminc évig kedvezményes áron kapnák az energiát a pénzükért.