Magasabb a vártnál az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak augusztusban stagnáltak júliushoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az elemzők 3,3 százalékos 12 havi inflációt vártak.
Vágólapra másolva!

Augusztusban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" 0,7 százalék volt, a maginfláció 2005 augusztusához viszonyítva 2,4 százalékot tett ki. Az év első nyolc hónapjában 2,7 százalékkal emelkedtek az árak. A fogyasztói árak júliusban 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3 százalékkal haladták meg a 2005. júliusi szintet. Tavaly augusztusban a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek júliushoz képest, éves összevetésben 3,6 százalékkal nőttek.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal mérséklődtek, az idényáras élelmiszerek 13,2 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer átlagosan 1,4 százalékos árnövekedése miatt. Nőtt 6,1 százalékkal a cukor, 5,6 százalékkal a sertéshús, 4,9 százalékkal a péksütemények, 3,2 százalékkal a kenyér, 3 százalékkal a liszt és 1,4 százalékkal a tej ára. A nyári kiárusítások nyomán a ruházkodási cikkek körében árcsökkenést regisztráltak egy hónap alatt. Az egyéb cikkek árai összességükben nem változtak júliushoz képest.

A szeszes italok, dohányáruk ára 0,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,4 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,6 százalékkal, a háztartási energiáé 0,7 százalékkal nőtt. Az utóbbi két csoporton belül az üdülési szolgáltatások árai 6,4 százalékkal, a palackos gáz ára 3,9 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

Tavaly augusztushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 33,1, a cukor 18,1, a sertéshús 13,6, a tojás 13,5, a száraztészta 8,9, a tej 7,8, a párizsi, kolbász 7,4, a péksütemények 7,1, a kenyér 6,7 százalékkal drágult.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,1 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 augusztusában. A háztartási energia ára átlagosan 0,7 százalékkal drágult. Az egyéb cikkek áremelkedése az átlaghoz közeli volt, ezen belül a járműüzemanyagok árai 10,1 százalékkal nőttek.

A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások árai az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek. Ez utóbbin belül a helyi tömegközlekedés 9,2 százalékkal, az üdülési szolgáltatások 6,5 százalékkal, a szemétszállítás 6 százalékkal, míg a csatornadíj 5,2 százalékkal drágult.