Új magyar-román nyugdíjegyezmény

Vágólapra másolva!
Novembertől hatályos a 2005-ben aláírt magyar-román nyugdíjegyezmény. Az előző - még 1961-ben elfogadott - megállapodás alapján évente 18 milliárd forintot fizet ki a költségvetés a Magyarországon letelepedett romániai nyugdíjasoknak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

November elsejével hatályát veszti az 1961-ben aláírt magyar-román nyugdíjegyezmény, és Románia uniós csatlakozásáig egy a közösségi szabályokhoz hasonló - ám azzal nem teljesen megegyező - rendszer lesz érvényes.

Az 1961-es egyezmény alapján amennyiben valaki átköltözött és letelepedési engedélyt kapott a partnerállamban, akkor a nyugdíját a befogadó államtól kapta, amit a foglalkozásának megfelelő keresetből számítottak ki. A nyugdíjbiztosító júliusi adatai szerint jelenleg több mint huszonkétezer Romániából áttelepült kapja így járandóságát, ez havi 1,5, éves szinten pedig 18 milliárd forintos költséget jelent.

A tavaly októberben aláírt egyezmény szerint a jövőben a nyugdíj-meghatározás az adott országban eltöltött szolgálati idő és járulékbefizetések alapján történik. Az új szabályok visszamenőleg nem alkalmazhatóak, így akinek a hatálybalépés előtt állapítják meg a nyugdíját, még a régi szabályozás szerint kapja a járandóságát - közölte Szenczi Erika, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese.

Az új egyezmény csak Románia uniós csatlakozásáig lesz érvényben, mivel akkortól automatikusan a közösségi koordinációs szabályok lépnek életbe. Így elképzelhető, hogy csak két hónapig, mivel a csatlakozás egyik lehetséges időpontja 2007. január.

Bár a mostani megállapodás legtöbb eleme egyezik az uniós szabályokkal, ám ez utóbbi valamivel több kedvezményt tartalmaz. Az EU koordinációs rendeletei szerint ugyanis az úgynevezett kettős nyugdíjszámítást kell alkalmazni, ha valaki az adott országban jogosultságot szerzett.

Szintén tavaly módosult ugyanilyen feltételekkel a magyar-bolgár szociális biztonsági szerződés. Ugyanakkor továbbra is érvényben maradtak - a balti államok kivételével - a volt szovjet tagállamokkal kötött egyezmények, amelyek évente 4,3 milliárd forintos kiadást jelentenek a büdzsének.