Magyarországot levették a toplistáról

Vágólapra másolva!
Magyarország már nincs a legtöbb külföldi tőkét vonzó országok tizenötös listáján. Magyarországon kívül Hongkong, Spanyolország és Svédország került le a listáról. Felkerült viszont Románia mellett Lengyelország, Szingapúr és az Egyesült Arab Emírségek.
Vágólapra másolva!

Románia tavaly felkerült arra a listára, amely a 2005-ben legtöbb külföldi tőkét vonzó 15 országot tartalmazza, Magyarország viszont lekerült onnan - tette közzé felmérésének eredményét az IBM. A felmérés szerint az érettebb gazdaságok kissé előbbre léptek a beérkező külföldi tőkét tekintve a gazdasági növekedés gyorsulásának köszönhetően, míg a meghatározó feltörekvő országok - Brazília, India, Kína, Oroszország - kissé hátrébb sorolódtak a korábbi évek erőteljes beruházásai után.

Az IBM adatai szerint a 15 országra jut a külföldi nagyvállalatok beruházásainak 70 százaléka. Románia mellett Lengyelország, Szingapúr és az Egyesült Arab Emírségek került be a 15 ország közé, míg Magyarországon kívül Hongkong, Spanyolország és Svédország került le a 15-ös listáról.

A multinacionális vállalatoknak a termelésben, szolgáltatásban, illetve kutatás-fejlesztésben megvalósított beruházásait tekintve Európa tavaly visszaszerezte első helyét Ázsiával szemben: a beruházások 39 százaléka jutott a térségre, míg Ázsiára 31 százaléka. 2004-ben az arány 35-35 százalék volt.

A külföldi beruházások között az első helyen továbbra is az üzleti szolgáltatások álltak, erre a területre jutott a globális ügyletek 20 százaléka, miközben a feldolgozóipari beruházási projektek világméretekben 20 százalékkal visszaestek, a kutatási-fejlesztési beruházások nem változtak.

Romániában egyébként a legnagyobb külföldi befektető az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a pénzintézet 2006. április 30-ig 3,1 milliárd eurónyi befektetésre vállalt kötelezettséget. Ezzel Románia a harmadik a térségben az EBRD kedvezményezettjei között Oroszország és Lengyelország után.