Megszűnik a hajózási kartell az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagországainak kormányai hétfőn megállapodtak, hogy megszűnik az unióhoz kapcsolódó hajózási utakra eddig érvényes kartellszabályok alóli mentesség. A bizottság intenzívebb versenyre számít az ágazatban a döntés révén.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hajózási társaságok 1870-es években megalakított szervezetük keretében kartellben tevékenykednek. Ez a díjakról történő megállapodást, a kapacitások egyeztetését jelenti. A bizottság közleménye szerint a versenyszabályok ebben az ágazatban 2008 októberétől érvényesülnek majd.

A bizottság három évig tartó vizsgálódás után decemberben kezdeményezte a hajózási ágazat kivételes elbírálásának megszüntetését, és közölte azt, hogy irányelveket dolgoz ki a tengeri fuvarozást érintő versenyszabályokra még a kétéves átmeneti idő lejárta előtt.

Charlie McCreevy belső piaci ügyekben illetékes EU-biztos arra számít, hogy az unió egészének előnyösek lesznek a kivétel megszűnéséből fakadó alacsonyabb szállítási díjak és a versenyképesebb exportárak. Az EU külső kereskedelmének mintegy 40 százalékát hajózási társaságok bonyolítják le.