Szigorúbban emelt kamatot a vártnál az MNB

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknál nagyobb, 50 bázispontos kamatemelésről döntött a magyar jegybank monetáris tanácsa. A testület szerint fokozódik az inflációs nyomás, ez indokolta a szigorúbb kamatemelést. Az új kamatszint 7,75 százalék. A jegybankelnök szerint csökkent a konvergenciaprogram sikeres végrehajtásának esélye, ugyanakkor a megnövekedett politiki kockázatok miatt magasabb kamatfelárat várnak el a nemzetközi befektetők.
Vágólapra másolva!

A vártnál szigorúbban, 50 bázisponttal emelte meg alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank. A monetáris tanács hétfői ülését követően 7,75 százalék lesz a magyar jegybanki alapkamat. Az elemzők többsége 25 bázispontos emelést jósolt.

A jegybanki alapkamat vártnál nagyobb emelése felesleges volt, mert a lépés csak átmenetileg erősítheti a forint árfolyamát - mondta az [origo]-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte ugyanis a nemzeti valuta gyengülését előidéző ok, a politikai bizonytalanság továbbra is fennmarad. Az elemző úgy véli, tartós erősödésre csak bizonytalanság megszűnése után lehet számítani.

A monetáris tanács 50 és 25 bázispont között döntött, végül a szigorúbb kamatemelés hívei kerültek döntő többségbe. Járai Zsigmond jegybankelnök elmondta. a monetáris tanácsban szó esett az elmúlt hét eseményeiről, amelyeket a testület inflációs kockázatnövelő tényezőkként értékelt.

A monetáris tanács szerint erősödött az inflációs nyomás, ez indokolta a magasabb kamatemelést. A nyári hónapokban az infláció általában erősödött, és nem egyedi sokkokhoz köthető a drágulás. A jegybankelnök szerint a 2007-2008-as infláció a legutóbbi, emeléshez képest is növekedhet.

A jegybankelnök szerint a mostani kamatszinttel sem biztos, hogy elérhető a 2008-as inflációs cél, kérdéses ugyanis, hogy a piac hogyan fogadja majd az 50 bázispontot. "Jelen helyzetben ez az emelés tűnt indokoltnak." - jelentette ki Járai Zsigmond.

A monetáris tanács szerint a forintgyengülés az iparcikkeket, a nyers élelmiszerek magas ára a feldolgozott élelmiszereket, az infláció pedig a szolgáltatásokat drágította. A testület szerint ugyanakkor kedvező jel, hogy csökken a nyersolaj ára a világpiacon. Ez nem csak az üzemanyagárakra hathat, de csökkentheti a szabályozott energiaárak emelését is.

További kockázatot jelent a belpolitikai bizonytalanság, amely szintén kamatemelést tett szükségessé, ugyanis a magyarországi befektetésekkel szemben megnövekedett a prémiumelvárás. "A konvergencia terv megvalósításának kockázata emelkedett, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a nemzetközi befektetők magasabb kamatfelárat várnak el Magyarországon." - jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök

A jegybankelnök szerint a konvergencia terv "ambíciózus célokat fogalmaz meg az államháztartás deficitcsökkentésével kapcsolatban." Ugyanakkor Járai Zsigmond szerint a kormányzat nem tudott társadalmi konszenzust kialakítani a reformokkal kapcsolatban, ezért jóval nehezebb lesz azokat végre hajtani.

A jegybankelnök elmondta: az elmúlt héten a zavargások hatására elkezdődött forintgyengülés kapcsán a jegybank nem avatkozott be a benkközi devizapiac folyamataiba. Az 50 bázispontos kamatemelés után a forint hirtelen erősödött az euróval, az árfolyam 274,3 forintig ugrott vissza.