Lakossági lemaradás a szelektív gyűjtésben

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió előírása szerint Magyarországon 2012-ben a csomagolási hulladék 60 százalékát kell újrahasznosítani. Az iparban és kereskedelemben az összegyűjtés, válogatás jól megoldott, elsősorban a lakossági szelektív gyűjtés területén van szükség fejlesztésekre.
Vágólapra másolva!

A csomagolóanyag-ipar számára jelenleg a környezetvédelmi elvárások, valamint az uniós kvóták teljesítése jelenti a legnagyobb kihívást - mondta Kertész Béla, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára. A megadott kvótából 5 százalékot tehet ki az a mennyiség, amelyet el lehet égetni.

A főtitkár leszögezte: ahhoz, hogy a 60 százalékos arányt Magyarország teljesíteni tudja, még intenzívebbé kell válnia a szelektív hulladékgyűjtésnek, hiszen a kommunális szemétből már nem lehet kiválogatni az újrahasznosítható csomagolási hulladékot - írja a Világgazdaság.

Az iparban és a kereskedelemben jó az összegyűjtés, válogatás, több a tennivaló viszont a lakossági szelektív gyűjtés területén. Magyarországon is több közhasznú társaság alakult már, amelyek feladatkörébe tartozik a gyűjtés és újrahasznosítás szervezése.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban vegyesek a tapasztalatok. Bizonyos régiókban működik a rendszer, de vidéken akadnak olyan területek is, ahol 20-25 kilométeres körzetben mindössze egyetlen gyűjtősziget van, így annak kézzelfogható haszna legfeljebb a tudatformálásban lehet.

Az Öko-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója, Viszkei György szerint a 60 százalékos újrahasznosítási kvótát 2012-re Magyarország teljesíteni tudja. Mint mondta, egy-egy anyagfajtára is megadták az újrahasznosítási arányt, ennek teljesítése pedig egyes esetekben gondot jelenthet.

Példaként említette az üveget, ahol az uniós előírás 60 százalékos újrahasznosításról szól, azonban teljesítése nehéz, mivel az üveghulladék döntő többsége a háztartásokban keletkezik, és Magyarországon jelenleg 21-22 százalékát hasznosítják újra.

Az Öko-Pannon Kht.-hoz 650 település - 4,2-4,3 millió lakos - hulladékgyűjtési feladatainak koordinálása tartozik. A társaság a lakossági szelektív gyűjtőrendszerek működtetésére az idén 1,2 milliárd forintot biztosít, aminek egyharmadát a főváros kapja.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: a lakossági szelektív hulladékgyűjtésnél mindig regionális rendszerekben kell gondolkodni, hiszen egy kistelepülésen hiába létesítenek gyűjtőszigetet, ha a hulladékot a száz kilométerre lévő válogatóba kell elszállítani, a működtetés már gazdaságtalan.

A gyakorlat az, hogy egy-egy megyei jogú város a központ, ahol van válogató, amely a környező települések szelektív hulladékát is fogadni tudja. Az Öko-Pannon Kht.-hez tartozó településeken - 100-300 ezer lakosonként - negyven regionális gyűjtőrendszer működik.