Geotermikus energiával fűtene Szentlőrinc

Vágólapra másolva!
A baranyai kisváros az alternatív energiaforrást villanyáram termelésére is fel akarja használni, ha sikerül hozzájutnia a szükséges forrásokhoz.
Vágólapra másolva!

A föld mélyebb rétegeinek hőenergiáját kívánja hasznosítani villamosenergia-termeléshez és fűtéshez Szentlőrinc önkormányzata, amely 2011-ig 12,8 milliárd forintot költene programja megvalósítására - közölte Szentlőrinc polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Győrvári Márk szavai szerint a város közelében 3-4, egyenként 2000-2500 méter mély kutat fúrnának, majd az ott található 150-240 fokos kőzetet speciális eljárással megrepesztenék. A résekbe vizet vezetnének, ami gőzzé alakulva egy 10 megawatt teljesítményű villamos erőművet működtetne. A távozó 90 fokos víz pedig megoldaná a távfűtött épületek hőenergiával való ellátását.

A beruházás költségeit önerőből, banki hitelből, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Tervből, a Pólus programból, valamint a megújuló energiákat támogató Norvég Alaphoz benyújtott pályázatokon nyert pénzből fedeznék.

A fejlesztés az elképzelések szerint öt lépcsőben valósulna meg. Először elvégzik a kutató- és feltárófúrásokat, majd termelő kutakat létesítenek. Az erőmű üzembe helyezését 2007 és 2009 közé, a távhőszolgáltatás kapacitásbővítését pedig 2009 és 2011 közé tervezik. Ha minden sikerül, öt év múlva az úgynevezett hulladékhőt is hasznosítanák mezőgazdasági üvegházak fűtésére, a városi strandfürdőben pedig meleg vizes medence üzemeltetésére.

Győrvári Márk beszámolt arról, hogy számításaik szerint a beruházás 11-12 év alatt megtérülne, már csak azért is, mert az erőmű háromszor annyi elektromos áramot termelne, amennyi a 12 ezer lakosú Szentlőrinc teljes ellátásához elegendő, így az energia kétharmadát értékesítenék.