Hetvenmilliárd felett nőtt a monetáris bázis

Vágólapra másolva!
A monetáris bázis 74 milliárd forinttal, 2536,9 milliárd forintra nőtt az idén augusztusban - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A kamatadó szeptemberi bevezetése portfólió-átrendeződéshez vezetett a háztartási szektorban, az éven túli banki betéti konstrukciók, illetve a befektetési alapok javára. A látra szóló és folyószámla betétek és az éven belüli betétek állománya 533 milliárd forinttal csökkent, az éven túli lejáratra lekötött betétek állománya viszont 289,5 milliárd forinttal nőtt.

A forgalomban lévő készpénz állománya 31,3 milliárd forinttal 1 894 milliárd forintra emelkedett, az egyéb monetáris pénzügyi intézmények bankszámlabetéteinek átlagos állománya 31,2 milliárd forinttal 618,5 milliárd forintra nőtt. Az egyéb monetáris pénzügyi intézmények MNB-nél elhelyezett egynapos betéteinek átlagállománya 11,5 milliárd forinttal, 24,4 milliárd forintra emelkedett. A monetáris bázis (M0) rövid bázisú évesített növekedési indexe 128,9 százalék volt.

A hónap során a monetáris pénzügyi intézmények által a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya 153,8 milliárd forinttal nőtt. Az éven belüli hitelek állománya 31,3 milliárd forinttal, az éven túli hitelek állománya 122,5 milliárd forinttal nőtt. A forint hitelek állománya 60 milliárd forinttal nőtt, a devizahitelek állománya 93,8 milliárd forinttal emelkedett. A szektor monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betéteinek állománya 101,6 milliárd forinttal nőtt.

A monetáris pénzügyi intézmények által az államháztartásnak nyújtott hitelek állománya 40,3 milliárd forinttal nőtt, az államháztartás által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétállomány 87,5 milliárd forinttal csökkent. A központi kormányzat által elhelyezett betétek állománya 79,8 milliárd forinttal, a helyi önkormányzatok betétállománya 7,7 milliárd forinttal mérséklődött.

A hónap során a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya 146,2 milliárd forinttal nőtt, a szektor által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétek állománya a kamatadó bevezetése miatt jelentősen, 243,5 milliárd forinttal csökkent.

A háztartásoknak nyújtott hiteleken belül a lakáscélú hitelek részaránya 57,4 százalékról 56,8 százalékra mérséklődött, az állomány 56,2 milliárd forinttal nőtt. A lakáscélú hiteleken belül a devizahitelek aránya 29,5 százalékról 31 százalékra emelkedett.

A jegybank külfölddel szembeni követelés állománya 31 milliárd forinttal nőtt, külföldi kötelezettség állománya 28,2 milliárd forinttal csökkent. A nettó követelés-állomány 59,2 milliárd forinttal nőtt.