Marad a reform, de a bizonytalanság is

Vágólapra másolva!
A szocialisták önkormányzati választási veresége érzékenyen hathat a forintra, és a nemzetközi befektetők bizalma is elpártolhat az országtól. A helyzetet tetézi, hogy Sólyom László élesen bírálta a miniszterelnök vasárnap este. A választást értékelő beszédében Gyurcsány igyekezett menteni a menthetőt, és biztosítani mindenkit: a helyén marad, és folytatódik a reform. Elemzők szerint a bizonytalanság marad, legfeljebb kevésbé érezzük. A forint enyhén gyengült a hírek hatására.
Vágólapra másolva!

A választási térkép tanúsága szerint elvesztette a vasárnapi helyhatósági választásokat az MSZP. A választások estéjén megszólalt az utóbbi hetek politikai botrányai ügyében az államfő. Sólyom László meglepetésre nem békíteni próbált, hanem durván támadta a miniszterelnököt. A Sólyom-beszéd burkolt mondanivalója az volt, hogy az MSZP-frakció mondassa le Gyurcsány Ferencet. A világsajtó a hírt úgy tálalja, hogy Sólyom a miniszterelnök lemondását sürgeti. Ez az értelmezés alaposan megtépázhatja az amúgy sem túl acélos Magyarország iránti befektetői bizalmat.

A miniszterelnök esti, választást értékelő beszédében próbálta megnyugtatni azokat, akik már veszni látták a reformok ügyét. Gyurcsány Ferenc elmondta: a választási eredmények kapcsán érzi és érti az emberekben megfogalmazódó kritikát, de a helyén marad, és végigcsinálják az egyensúlyteremtő programot.

A Fidesz előretörése igen érdekes helyzetet teremt. A kormány 2007-től elkezdi a második nemzeti fejlesztési terv megvalósítását. A nyolcezer milliárdos fejlesztéshez azonban elsősorban a megyékkel és a helyhatóságokkal kell majd együttműködni.

Gerő András történész-politológus vasárnap este egy választási műsorban azon véleményének adott hangot, hogy ez az egymásra utalt helyzet indíthatja meg - helyi szinten - a párbeszédet az ellenzék és a kormányzat között.

Enyhény gyengült a forint

Enyhén gyengült a forint hétfőn a bankközi devizapiacon, az euró árfolyama kora reggel 274 forintig emelkedett, majd 9.15 órára 273,50 forintra csúszott vissza. Pénteken délután 273,20/30 forinton jegyezték az eurót. A kereskedők szerint az önkormányzati választások eredménye kissé növelte a bizonytalanságot a piacon, emiatt idegesség tapasztalható, de jelentős forintesést nem várnak a nap folyamán.

Az állampapírok piacán reggel még nem voltak üzletek, a hozamokban sem mutatkozott eltérés a pénteki szintekhez képest. A bankközi forintpiacon az új tartalékolási periódus első napján 7,60/80 százalékra emelkedett az overnight kamat a pénteki 6,85/95 százalékról.

A választási eredmény és az államfői beszéd a miniszterelnök próbálkozásai ellenére elbizonytalaníthatja a befektetőket. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők hétfő reggel némi bizonytalanságot jósoltak a forintnak a nemzetközi piacokon a vasárnapi önkormányzati választások nyomán, de kétlik, hogy hosszabb távú hatás lehetséges, mert biztosra veszik, hogy a kormány folytatja a reformprogramot.

Az elemzők szerint a forint 265-270/eurós sávban stabilizálódik az év végére. A londoni bankközi piacon a forint hétfő reggel 272,81-273,11/euró volt, 0,04 százalékkal gyengébb a hajnali 272,71-273,01/eurónál. Péntek este 272,60-90/euró volt a forint Londonban.

Marad a bizonytalanság

Fotó: MTI
Elemzők szerint átmeneti a csökkenés

"Jelenleg a kormánypártok képviselőin múlik, lesz-e váltás a gazdaságpolitikában" - vázolta a meghatározó erőket Barcza György, az ING vezető elemzője. Barcza az [orogo]-nak elmondta: a piac által ismert információk szerint igen kicsi a valószínűsége annak, hogy a koalíció menesztené a miniszterelnököt.

Barcza szerint a konvergenciaprogram miatt a befektetők számára egyéves távlatban kiszámíthatóbb lesz a magyar piac, ugyanakkor az olyan megnyilatkozások, mint Sólyom László vasárnapi beszéde, növelik a bizonytalanságot. Barcza szerint helytelen kizárólag a miniszterelnök személyéhez kötni a reformok ügyét.

"Mozgás várható, de az irány nem egyértelmű" - elemezte a forintpiaci helyzetet az [origo]-nak Misik Sándor, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője. Misik szerint a bizalom és a bizalmatlanság egyszerre van jelen a piacon. Misik Sándor oda-vissza 2-3 forintos ingadozást vár a következő napokra az euróárfolyamban. A koalíció visszaszorulása ellenére nincsen alkotmányos eszköz a kormány és a miniszterelnök leváltására. Misik szerint Sólyom László beszéde is éppen ezért marad majd hatástalan.

"Az egyértelmű választási eredménynek nem lesz hatása a kormány összetételére rövid távon" - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Török szerint rövid negatív reakció után megnyugszik majd a piac, azonban a politikai bizonytalanság továbbra is megmarad. Török úgy véli, az államfő beszéde jelen helyzetben - Sólyom László tényleges eszközeinek szűkössége okán - nem befolyásolja a befektetőket. A Raiffeisen elemzője a helyzetet egy időzített bombához hasonlította, amelynek hol halljuk majd a ketyegését, hol nem.

Az OTP elemzői szerint az önkormányzati választások eredménye igazolta az óvatosságot, a vártnál nagyobb ellenzéki győzelem pedig a mai napon is gyengítheti az árfolyamot és emelheti a hozamokat.

Egyelőre nem várható a miniszterelnök távozása, mert az önkormányzati választások nem befolyásolják a parlamenti helyek számát - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Suppan szerint nem várható, hogy rövid távon felpuhulna a kormányprogram.

Ugyanakkor nő a nyomás a kormányon, és a koalíción - erre utal például a Sólyom-beszéd - amely komoly népszerűségvesztéshez vezet. Suppan szerint kérdéses, hogy a szocialisták kibírják-e ezt a nyomást a konvergenciaprogram lágyítása nélkül.

Barsi Szabó Gergely