Turistaadót szednének az olaszok

Vágólapra másolva!
Olaszország városai jövőre a külföldi turistáktól külön adót szedhetnének - szerepel a jövő évi olasz költségvetés tervezetében. Ez a városi turistaadó fejenként és naponta akár az 5 eurót is elérheti.
Vágólapra másolva!

A városok a szálláshelyeket igénybe vevőktől szednék az extra adót, akár a turistaként oda látogató olaszoktól is, bár az adót nem kellene érvényesíteni a teljes év során és egyebek között mentesülnének annak fizetésétől a diákszállásokon lakók.

A törvénytervezet kidolgozói hangoztatják, hogy nem egy klasszikus idegenforgalmi adóról, illetve annak emeléséről van szó. A városok maguk dönthetnék el, mikor és milyen típusú szállások esetében vetik ki. Rutelli olasz idegenforgalmi miniszter már tudja, hogy Nápoly városában nem lesz ilyen különadó jövőre, a több nagy vendégforgalmat lebonyolító nagyváros is csak fontolgatja ennek lehetőségét.

Az ország évente már most is mintegy 30 milliárd eurós idegenforgalmi bevételt szerez, de az olasz államháztartás deficitjét az EU elvárásai szerint jelentősen mérsékelni kell. Az olaszokat a költségvetés jövő évi tervezete szerint a nagyobb jövedelmi kategóriában magasabb adókulccsal sújtanák.