Leminősítené a Moody's Budapestet

Vágólapra másolva!
Leminősítésre jelölte Budapest adósosztályzatát a londoni Moody's hitelminősítő. A főváros besorolását fél évvel ezelőtt emelték egyébként az elsőrendű "A1"-kategóriába. A főváros adósosztályzata az államéhoz kötődik, Budapest egyes hiteleinek állami garanciái miatt, ezért ha a Moodys leminősíti Magyarország adóskockázatát, az Budapest jó besorolását is lerontja.
Vágólapra másolva!

Fél évvel Budapest felminősítése után leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette kedden a magyar főváros önálló, de a szuverén magyar adósosztályzattal azonos deviza- és beladósi osztályzatát a Moody's Investors Service, miután ugyanezt tette a minap a magyar kötvényadósi besorolással.

A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a leminősítési vizsgálat Budapest egyébként elsőrendű, "A1" szintű adósi besorolására vonatkozik. A Moody's megjegyzi, hogy a magyar főváros adósosztályzata az országéhoz kötődik, tekintve a budapesti adósságállomány egy része mögötti állami garanciákat, illetve a többi hitelre érvényes állami nem fizetői keresztfedezeti záradékokat.

A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor, hogy Budapest termeli meg a teljes magyar GDP-érték 35 százalékát, jóllehet a lakosság 17 százaléka él a fővárosban. A Moody's márciusban emelte az addigi "A3"-ról a jelenlegi "A1"-re - a teljes magyar államadósság osztályzati szintjére - Budapest adósosztályzatát, éppen arra hivatkozva, hogy a magyar főváros új hiteleit teljes körű kormánygarancia fedezi, és a jelenlegi kormány általánosságban is erősen támogatja a budapesti beruházási programokat.